• HOME
  • PRZETWORY
  • CHOROBY
  • ZAMIAST CHEMII
  • JESTEM MAMĄ
    • DZIECI
    • CIĄŻA I PORÓD
  • O MNIE
  • HOME
  • PRZETWORY
  • CHOROBY
  • ZAMIAST CHEMII
  • JESTEM MAMĄ
    • DZIECI
    • CIĄŻA I PORÓD
  • O MNIE
  • HOME
  • KONTAKT
  • E-mail

Odporna.pl Odporna.pl

  • HOME
  • PRZETWORY
  • CHOROBY
  • ZAMIAST CHEMII
  • JESTEM MAMĄ
    • DZIECI
    • CIĄŻA I PORÓD
  • O MNIE
PRZETWORY

DOMOWY CHLEB Z PRADAWNYCH ZBÓŻ – ORKISZ, PŁASKURKA, SAMOPSZA

DOMOWY CHLEB Z PRADAWNYCH ZBÓŻ – ORKISZ, PŁASKURKA, SAMOPSZA
Czy wiesz, że jedząc codziennie pieczywo pszenne możemy sobie szkodzić? W konsekwencji może to doprowadzić do choroby naszego organizmu. Bardzo trudno jest połączyć fakt spożywania chleba z problemami zdrowotnymi. Dlatego zacznijmy od początku i zastanówmy się czym jest nasze pieczywo.

Dlaczego współczesna pszenica jest szkodliwa

Wystarczy rozejrzeć się dookoła by dostrzec jak schorowane obecnie mamy społeczeństwo. Czynników składających się na ten fakt jest wiele. Jednym z nich jest właśnie opieranie diety na białej mące, czyli pszenicy. Można by rzec, że ludzie jedzą chleb pszenny od wieków i żyją. To prawda, ale mało kto wie o tym, że współczesna pszenica w niczym nie przypomina tej, którą spożywali nasi przodkowie. Otóż została ona wielokrotnie zmodyfikowana genetycznie, aby była wydajniejsza, odporniejsza, łatwiejsza w obróbce. Wszystko brzmi godnie podziwu, ale czy ktoś zastanawiał się jednocześnie czy po tych wszystkich modyfikacjach pszenica nadal jest jadalna dla człowieka.

Tylko u nielicznych osób negatywna reakcja organizmu pojawia się od razu po zjedzeniu pieczywa pszennego, w pewnym sensie mają oni szczęście, bo wiedzą, że nie mogą spożywać mąki pszennej. Większość ludzi natomiast może przez wiele lat jeść produkty z mąki pszennej i nie mieć niepokojących objawów. Pojawiają się za to choroby przewlekłe, dolegliwości, których przyczyn nikt nie zna, otyłość, itp. Lekarze leczą pacjenta i leczą, a może powinno się zacząć od zmiany diety…

Choroby jakie wywołuje pszenica

Do dzisiaj przeprowadzono wiele badań na temat wpływu spożywania mąki pszennej na zdrowie człowieka. Pszenicy zarzuca się głównie powodowanie cukrzycy i otyłości. Bagietka z mąki pszennej ma najwyższy indeks glikemiczny, a tuż za nią w rankingu plasuje się chleb pszenny pełnoziarnisty. Wysoki poziom glukozy we krwi powoduje między innymi stany zapalne i zaburzenia hormonalne, stwarza korzystne warunki do rozwoju raka, chorób serca, wątroby itp. Ponadto pszenica upośledza system odpornościowy człowieka i może powodować choroby autoimmunologiczne.

Na dodatek pszenica uzależnia. Kto nie lubi zapachu pieczonego chleba, chrupiącej skórki? Jak bardzo trudno jest zrezygnować z jedzenia chleba przekonałam się sama. Po zebraniu wielu informacji na temat wpływu produktów z mąki pszennej na zdrowie zdecydowałam z dnia na dzień, że przestaje jeść chleb i wszystkie produkty z mąki pszennej.

Wytrzymałam tydzień. Najbardziej brakowało mi kanapeczek. Skoro nie potrafię zrezygnować z chleba musiałam znaleźć dobry chleb. Od razu nasunęło mi się, że będą robiła swoje pieczywo. Tylko nie wiedziałam jakich składników używać, żeby było zdrowo.

Dlaczego stare odmiany zboża?

Podstawą chleba jest mąka, dlatego należy odszukać takiej, która nie tylko nam nie szkodzi, ale ma pozytywny wpływ na zdrowie. Św. Hildegarda z Bingen opisywała orkisz jako najlepszy ze zbóż i wymieniała jego liczne walory zdrowotne jak : odkwaszanie organizmu, oczyszczanie krwi, bogactwo minerałów. Więc zaczęłam szukać ekologicznych gospodarstw, które uprawiają orkisz. Znajomy polecił nam Biobabalskich. W ich ofercie znalazłam także stare odmiany zbóż – samopszę i płaskurkę.

Samopsza i płaskurka są najstarszymi zbożami na świecie, są starsze nawet niż orkisz. Są cenione ze względu na bogactwo witamin i minerałów. W swoim składzie zawierają także aminokwasy, które korzystnie wpływają na układ nerwowy człowieka. Zawarte w nich białka są łatwo przyswajalne, nie obciążają układu pokarmowego, wręcz regulują procesy trawienne.

Dodatki do chleba

Poza mąką do wypieku chleba stosuje się różne dodatki. Piekąc chleb samemu mamy wpływ na to co zostanie do niego dodane. Producenci pieczywa zwykle skupiają się na ich wyglądzie i smaku. Np dodają karmelu, żeby chleb był ciemniejszy, spulchniaczy żeby był puszysty i miękki. Aby obniżyć koszty wytworzenia jako tłuszcz wykorzystuję się margarynę, a jako słodzik syrop glukozowy. Ponadto w składzie można spotkać konserwanty, ulepszacze, stabilizatory, itp.

Skład mojego chleba jest prosty, zawiera tylko niezbędne składniki, które sprawiają, że chleb jest smaczny i zdrowy.

PRZEPIS NA CHLEB

Chleb z poniższych przepisów piekę już bardzo długo. Przepis jest naprawdę szybki i prosty w wykonaniu. Samo przygotowywanie trwa nie więcej niż 15-20 minut, reszta to oczekiwanie na wyrośnięcie i pieczenie.

Zbierałam opinie o tych chlebach wśród rodziny i znajomych i nie dostałam żadnej negatywnej opinii. Może z grzeczności 😉 Sprawdźcie więc sami…

Mój ulubiony chleb z płaskurki i orkiszu

składniki:

  • 400 g mąki orkiszowej typ 630
  • 400 g mąki z płaskurki typ 1850
  • 7 g suchych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki smalcu (można zastąpić innym tłuszczem)
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru
  • 600 ml wody
Wykonanie:

1. Mąkę przesiać do miski
2. Dodać drożdże i sól, wymieszać
3. Dodać smalec, miód, ciepłą wodę
4. Wyrabiać mikserem 5-10 minut
5. Miskę przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 60-90 minut
6. Przełożyć do formy – ja używam szklanego naczynia żaroodpornego z pokrywą, smaruję go smalcem i obsypuję płatkami owsianymi
7. Formę przykryć ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut
8. Piec 15-20 minut w 220 stopniach, następnie zmniejszyć na 180 stopni i piec 50-60 minut

Po tym czasie wyłączam piekarnik, wyciągam chleb i zostawiam jeszcze chwilę w naczyniu. Po wyciągnięciu z formy studzę na kratce. Ciepły chleb jest bardzo trudno pokroić. Najlepszy jest jak poleży pół dnia na tej kratce.

Do ciasta możecie także dodać nasiona jakie lubicie np. słonecznik, pestki dyni, siemię lniane, orzechy itp.

Drugi chleb, który skradł moje serce i często gości na naszym stole:

Przepis II – Chleb z samopszy

składniki:

  • 600 g mąki z samopszy typ 1850
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 7g suchych drożdży
  • 1 łyżka smalcu (można zatąpić innym tłuszczem)
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru
  • 400 ml ciepłej wody
Wykonanie takie samo jak w poprzednim przepisie.

Obecnie jestem na etapie uczenia się tworzenia dobrego zakwasu i pieczenia chleba na nim. Pierwsze udane próby mam już za sobą, więc niedługo podzielę się z Wami przepisami na zakwas i chleb na zakwasie.

Mąki, makarony i kasze kupuję z ekologicznego gospodarstwa Bio Babalscy https://biobabalscy.pl
Nie jest to wpis sponsorowany, ich produkty używam już bardzo długo i uważam, że są godne polecenia.
Dodano przez Odporna.pl - 13 maja 2019 - 21567 Wyświetleń
Tags | chleb, choroby serca, choroby tarczycy, gluten, orkisz, płaskurka, pszenica, samopsza

You Might Also Like

GLUTAMINIAN SODU – W POSZUKOWANIU PRAWDY cz.1

12 marca 2019

CHLEB CEBULOWY – prosty przepis

15 marca 2021

DELIKATNA OZDOBA CZY WIELKA SIŁA?

9 grudnia 2019

12 komentarzy

  • Ania 27 stycznia 2020 at 17:14

    Dziś upiekłam ten chlebek z mąki z samopszy i wyszedł super.Dziekuje za fajny przepis

    Reply
    • Odporna.pl 28 stycznia 2020 at 21:48

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam.

      Reply
  • Jolka 29 kwietnia 2020 at 11:55

    Hej! Jaki typ maki z samopszy używasz? Chodzi mi o ten numerek(Albo czy jest pełnoziarnista?)

    Reply
    • Odporna.pl 30 maja 2020 at 08:12

      Witaj, typ 1850

      Reply
  • Zojka 5 maja 2020 at 11:53

    Drożdże zalewa Pani Wodą i czeka aż wyrosną,czy wsypuje suche ?

    Reply
    • Odporna.pl 30 maja 2020 at 08:13

      Drożdże suche wsypuję bezpośrednio do mąki, dodaję resztę składników, całość mieszam i dopiero odstawiam do wyrośnięcia.

      Reply
  • Hiacynta 19 maja 2020 at 13:20

    Smalec do pieczenia chleba? Ohyda…

    Reply
    • Odporna.pl 30 maja 2020 at 08:15

      Smak smalcu nie jest wyczuwalny w chlebie, używam smalcu dlatego, że jest odporny na wysokie temperatury, a chleb piecze się w 220 stopniach. Oczywiście można smalec zastąpić innym tłuszczem.

      Reply
    • Stanisław 14 września 2020 at 07:45

      Jeśli się nie wie, o czym się mówi, to może czasem lepiej zmilczeć, albo uzupełnić swoją wiedzę?

      Reply
  • Paula 13 września 2020 at 10:31

    Mam samopsze I płaskurke typ 650,czy moge uzyć takiej zamiast 1850 I w takich samych proporcjach?

    Reply
    • Odporna.pl 14 września 2020 at 18:04

      Tak, można użyć mąki typu 650 zamiast 1850, proporcje bez zmian. Pozdrawiam

      Reply
  • Marzena 22 września 2021 at 18:22

    Zamiast drożdży dodaję zakwas. Nie radzę dodawać ziaren z których tłoczymy oleje. Pod wpływem wysokiej temperatury wytwarzają się szkodliwe dla zdrowia substancje.

    Reply
  • Skomentuj Stanisław Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Następny post
    Poprzedni post

    Facebook – bądź na czasie

    Pobierz ZA DARMO zdrowe oraz szybkie do przygotowania przepisy na obiad.

    Pobierz ZA DARMO “10 OBIADÓW
    KTÓRE PRZYGOTUJESZ W 20 MINUT”

    Pobierając dokument,
    akceptujesz Regulamin.

    Instagram

    odpormania


    Nasionka nagietka na przyszły rok.
    #nagietek #nag

    Nasionka nagietka na przyszły rok.
#nagietek #nagieteklekarski #nasiona #ogród #kwiaty #zioła #zielarstwo


    Żółte patisony dojrzewają mi po 2-3 sztuki więc co nie mam innego pomysłu na ich wykorzystanie jak kiszenie. Co kilka dni wstawiam słoik i muszę przyznać że wyglądają cudnie już chce je schrupać.
......
W kuchni prawdziwe #kadrynieulozone ciągle gary, wiadra, słoiki.... 🙈😂
#patison #zoltypatison #dyniowate #przetwory #zapasy #kiszone #kiszonki #kiszenie

    Wczoraj ogarnęłam swoje nalewki. Niektóre czeka
    Wczoraj ogarnęłam swoje nalewki. Niektóre czekały na odcedzenie już od maja. Teraz każda ma swój opis na co u ile zażywać. Moim marzeniem jest aby w swojej spiżarce mieć domowe remedia na wszystkie dolegliwości. Rośliny są do tego cudowne bo mają szerokie spektrum działania. 
#zielarstwo #zielarka #ziolowaapteka #apteczkaodpornej #ziołolecznictwo #naturalnie #zdrowie #zdrowieznatury #roślinylecznicze #leczenieziołami #babcinemetody #zioła

    Pierwsze zbiory owoców głogu w tym roku. Ale nie
    Pierwsze zbiory owoców głogu w tym roku. Ale nie wszystkie już dojrzałe. Z owoców głogu przygotowuję nalewkę, która pomaga nam przy kołataniu serca, uspokaja serce i tętno. 
#głóg #owocegłogu #ziołozbiory #ziolowaapteka #apteczkaodpornej #zioła #zielarstwo #zielarka #naturalneleki

    Zakochałam się w kwiatach nagietka 💚
    Posiała

    Zakochałam się w kwiatach nagietka 💚
Posiałam ich sporo na działce, niestety nie wyszły wszystkie ale i tak cieszą oko i dają wspaniały surowiec zielarski. 
Tym razem z kwiatów nagietka przygotowałam nalewkę. 
Kwiaty rozłożyłam na chwilę na sciereczce. Potem zblendowałam i przełożyłam do słoika. Zalałam alkoholem. Słoik opisałam i schowalam na miesiąc. 
#nagietek #nagieteklekarski #zioła #zielarstwo #zielarka #ziolowaapteka #apteczkaodpornej #nalewkaziołowa #nalewkalecznicza


    Zapas zielonej pietruszki na zimę. Natkę płuczę, suszę na ręczniku i zamrażam w woreczkach albo pudełkach. Aromat do zupy daje taki jak świeża. 
#zapasynazimę #zapasy #pietruszka #zielonapietruszka #natkapietruszki #jemzielone #ekologicznie


    Pokaż więcej…


    Follow on Instagram


    This error message is only visible to WordPress admins

    Może zainteresuje Cię również…

    • CHOROBY, PRZETWORY

      POKRZYWA W DOMOWEJ APTECZCE

      5 maja 2021
    • PRZETWORY

      CHLEB CEBULOWY – prosty przepis

      15 marca 2021
    • CHOROBY

      ROŚLINA, KTÓRĄ WARTO MIEĆ W DOMU – GERANIUM

      6 marca 2021

    Tagi

    alergia anemia astma barszcz buraki ból gardła cebula chemia choroby serca choroby tarczycy chrzan ciąża czystek domowe przetwory duszności dżem hashimoto herbata ziołowa jak wzmocnić odporność jelita kapusta kaszel kiszenie buraków komary nalewka nowotwory ocet ocet jabłkowy oczyszczanie organizmu odporność pasożyty pomidory poród położna przetwory przetłuszczające się włosy przeziębienie przygotowanie do porodu płyn lugola syrop szkoła rodzenia wypadanie włosów wzmacnianie odporności zakwaszanie żołądka zioła

    INSTAGRAM

    odpormania


    Bukiet babki lancetowatej 😊
    Rozłożyłam na pa

    Bukiet babki lancetowatej 😊
Rozłożyłam na papierze i schnie.
W zimie przyda się na napary. 
#babkalancetowata #zioła #ziołozbiory #ziołolecznictwo #zielarka #zielarstwo #napary #zapasy #herbataziolowa #suszenieziół

    Dzisiaj ciachałam zioła na działce. Nie są to
    Dzisiaj ciachałam zioła na działce. Nie są to ogromne ilości ale mają ogromny aromat. I wyrosły bez żadnych "wspomagaczy". Więc na pewno ubogacą moje potrawy.
#koperek 
#bazylia
#lubczyk
#nagietek
#mięta 
#szałwia

    Pieczone pomidorki według przepisu @moje_tuitam s
    Pieczone pomidorki według przepisu @moje_tuitam są genialne. 💚💚💚
W zeszłym roku zrobiłam na próbę 3 słoiczki i bardzo żałowałam, że tylko tyle bo poszły w mgnieniu oku, pozostawiając niedosyt. W tym roku planuję zrobić dużo więcej mam nadzieję że czas pozwoli. Na razie pierwsza partia siedzi w piekarniku. 
#pomidory #pieczonepomidory #pomidorki #przetwory #warzywa #zapasy #zapasynazimę #kuchnia #spiżarnia #panidomu #pyszności #przepis

    Koperek w końcu pięknie rośnie – za czwartym po
    Koperek w końcu pięknie rośnie - za czwartym podejściem 😂
Dziś część ściełam i zamroziłam. 
#koperek #ogród #warzywniak #działka #swojewarzywa #zioła #koper #zapasy #jemzdrowo #uprawy


    Pokaż więcej…


    Follow on Instagram


    This error message is only visible to WordPress admins

     

    Newsletter

     

    UWAGA – ODPOWIEDZIALNOŚĆ
    Informacje na tym blogu mają charakter
    WYŁĄCZNIE informacyjny.
    Nie zastępują profesjonalnej porady medycznej.

     

    FACEBOOK

    Odporna.pl

    Zdrowa Strona Życia