Tłuszcze nasycone czy nienasycone, które wybrać?
Na czym smażyć?
Natomiast masło jest pochodzenia zwierzęcego, ale nie nadaję się do smażenia, bo ma niską odporność na temperaturę, punkt dymienia wynosi 150°C . Masło wykorzystuję do smarowania pieczywa i do wypieków.
Nazwa masło jest zarezerwowana dla produktów bez domieszek tłuszczów roślinnych, musi zawierać minimum 80% tłuszczu mlecznego. Producenci wymyślają różne sposoby, aby zmylić konsumenta. Opakowanie do złudzenia przypomina masło, pisze na nim np. ekstra, tradycyjne, osełka itp. ale nie znajdziemy słowa masło.
Warto na to zwrócić uwagę przy zakupach.
Wyjątkowy olej kokosowy
Jak uzupełnić niedobory Omega 3 i Omega 6?
Aby dostarczyć organizmowi potrzebną porcję kwasów omega 3 i omega 6 należy je włączyć do codziennej diety. Wystarczy 100 ml oleju z lnu połączyć z 300 ml oleju ze słonecznika i codziennie spożywać jedną łyżeczkę. Mieszanka ta musi być przechowywana w lodówce, aby ograniczyć do minimum proces utleniania.
Popularny olej rzepakowy albo oliwa z oliwek składa się głównie z kwasów tłuszczowych omega 9, są one potrzebny do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, ale nie są niezbędne ponieważ nasz organizm jest zdolny sam sobie taki kwas tłuszczowy wytworzyć, więc nie ma potrzeby dostarczać go z zewnątrz.
Jakich tłuszczów w ogóle nie powinno być w kuchni?
Okazuje się że margaryna jest źródłem metali ciężkich w organizmie. A metale te negatywnie wpływają na nasze zdrowie, natomiast ich usuwanie z organizmu nie zawsze jest łatwe.
Tłuszcze utwardzane zostały zakazane przez amerykańską Agencję Żywności i Leków (FDA – Food and Drug Administration). Według nowych przepisów od czerwca 2018 roku amerykanie nie znajdą już tłuszczów Trans w swoich produktach. Do tej pory głównie znajdowały się one w pieczonych ciasteczkach, snack’ach typu tortilla, popcorn i chipsy oraz głęboko mrożonych produktach takich jak pizza czy frytki.
Nasuwa się pytanie: Kiedy takie regulacje będą obowiązywać w Europie?
Jak spożywać dany tłuszcz?
2 komentarze
Bardzo przydatny wpis! Ja do smażenia używam jeszcze oleju ryżowego, który też ma wysoki próg dymienia. Polecam spróbować 🙂
Dziękuję bardzo. Nie stosowałam jeszcze oleju ryżowego, ale chętnie wypróbuję.