W naszym domu jemy dużo cebuli, bardzo lubimy ją dodawać do dań.
Uwielbiamy zapach podsmażonej cebuli.
Cebula dodaje potrawą smaku, zapachu, wyrazistości.
Tak też jest z tym chlebem.
Jest pachnący, mięciutki i bardzo smaczny.
A wykonanie proste i szybkie.
Składniki:
- mąka orkiszowa typ 700 – 300g
- drożdże suszone – 7g
- sól – 1 łyżeczka
- woda letnia – 200 ml
- cebula – 2 średnie
- tłuszcz do podsmażenia cebuli około 2 łyżki
Wykonanie:
- Cebulę pokroić na małe kawałki
- Na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić cebulę
- Podsmażać cebulę aż się zeszkli, może się nawet lekko przypalić
- Odstawić cebulę do przestygnięcia, powinna być lekko ciepła
- Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól – wymieszać
- Dodać cebulę wraz z tłuszczem oraz wlać wodę
- Całość wyrabiać około 10 minut – w razie potrzeby można dodać wodę lub mąkę
- Przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką – ja używam naczynia żaroodpornego
- Zostawić do wyrośnięcia na około godzinę
- Piekarnik nagrzać do 230 stopni
- Piec 15 minut w 230 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 30 minut
Jak tylko nie parzy w dłonie, to odkrawam spory kawałek, smaruję masłem, sypię solą i dzielą na 4 części. Tak by każdy mógł od razu zakosztować tego ciepłego, świeżego chleba, podczas gdy w kuchni wciąż unosi się obłędny zapach pieczonego chleba.
Brak komentarzy