Dlaczego współczesna pszenica jest szkodliwa
Choroby jakie wywołuje pszenica
Dlaczego stare odmiany zboża?
Dodatki do chleba
PRZEPIS NA CHLEB
Mój ulubiony chleb z płaskurki i orkiszu
- 400 g mąki orkiszowej typ 630
- 400 g mąki z płaskurki typ 1850
- 7 g suchych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki smalcu (można zastąpić innym tłuszczem)
- 1 łyżeczka miodu lub cukru
- 600 ml wody
1. Mąkę przesiać do miski
2. Dodać drożdże i sól, wymieszać
3. Dodać smalec, miód, ciepłą wodę
4. Wyrabiać mikserem 5-10 minut
5. Miskę przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 60-90 minut
6. Przełożyć do formy – ja używam szklanego naczynia żaroodpornego z pokrywą, smaruję go smalcem i obsypuję płatkami owsianymi
7. Formę przykryć ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut
8. Piec 15-20 minut w 220 stopniach, następnie zmniejszyć na 180 stopni i piec 50-60 minut
Drugi chleb, który skradł moje serce i często gości na naszym stole:
Przepis II – Chleb z samopszy
- 600 g mąki z samopszy typ 1850
- 1,5 łyżeczki soli
- 7g suchych drożdży
- 1 łyżka smalcu (można zatąpić innym tłuszczem)
- 1 łyżeczka miodu lub cukru
- 400 ml ciepłej wody
Nie jest to wpis sponsorowany, ich produkty używam już bardzo długo i uważam, że są godne polecenia.
14 komentarzy
Dziś upiekłam ten chlebek z mąki z samopszy i wyszedł super.Dziekuje za fajny przepis
Bardzo się cieszę, pozdrawiam.
Hej! Jaki typ maki z samopszy używasz? Chodzi mi o ten numerek(Albo czy jest pełnoziarnista?)
Witaj, typ 1850
Drożdże zalewa Pani Wodą i czeka aż wyrosną,czy wsypuje suche ?
Drożdże suche wsypuję bezpośrednio do mąki, dodaję resztę składników, całość mieszam i dopiero odstawiam do wyrośnięcia.
Smalec do pieczenia chleba? Ohyda…
Smak smalcu nie jest wyczuwalny w chlebie, używam smalcu dlatego, że jest odporny na wysokie temperatury, a chleb piecze się w 220 stopniach. Oczywiście można smalec zastąpić innym tłuszczem.
Jeśli się nie wie, o czym się mówi, to może czasem lepiej zmilczeć, albo uzupełnić swoją wiedzę?
Mam samopsze I płaskurke typ 650,czy moge uzyć takiej zamiast 1850 I w takich samych proporcjach?
Tak, można użyć mąki typu 650 zamiast 1850, proporcje bez zmian. Pozdrawiam
Zamiast drożdży dodaję zakwas. Nie radzę dodawać ziaren z których tłoczymy oleje. Pod wpływem wysokiej temperatury wytwarzają się szkodliwe dla zdrowia substancje.
@Marzena. Ile dajesz tego zakwasu zamiast drożdży ? Jak to przeliczasz???
W podanych przepisach trzeba użyć drożdży. Niestety nie mam sprawdzonego przepisu na chleb na zakwasie, którym mogłabym się podzielić. Ale wracam do tematu pieczenia zdrowego chleba. Chciałabym w przyszłości zaktualizować ten wpis.