• HOME
  • PRZETWORY
  • CHOROBY
  • ZAMIAST CHEMII
  • JESTEM MAMĄ
    • DZIECI
    • CIĄŻA I PORÓD
  • O MNIE
  • HOME
  • PRZETWORY
  • CHOROBY
  • ZAMIAST CHEMII
  • JESTEM MAMĄ
    • DZIECI
    • CIĄŻA I PORÓD
  • O MNIE
  • HOME
  • KONTAKT
  • E-mail

Odporna.pl Odporna.pl

  • HOME
  • PRZETWORY
  • CHOROBY
  • ZAMIAST CHEMII
  • JESTEM MAMĄ
    • DZIECI
    • CIĄŻA I PORÓD
  • O MNIE
PRZETWORY

Co zrobić z nadmiarem warzyw?

Co zrobić z nadmiarem warzyw?
Czasem zdarza się, że mamy kumulację warzyw w lodówce, bo nagle wszystko dojrzało na grządce, albo dostaliśmy kosz warzyw od znajomych. Lub po prostu przesadziliśmy z zakupami. Co zrobić, gdy nie jesteśmy w stanie przejeść wszystkich warzyw nim się zepsują.

Opcja nr 1

Warzywa podzielić na porcje i zamrozić. Można w ten sposób przygotować sobie gotowe paczki na zupę. Często korzystam z tej opcji. Mam zamrożoną między innymi marchewkę, pietruszkę, seler, fasolkę szparagową, groszek. Dzięki temu w zimie nie kupuję mrożonek ani warzyw w puszce. Ale wiadomo, że zamrażalnik nie jest z gumy. Dlatego…

Opcja nr 2

Przetwory!!! Moje kochane przetwory. A jakie przetwory lubię najbardziej?
Takie, które nie są zbyt czasochłonne! A jeszcze jak mogę zaangażować dzieci do pomocy, żeby w tym czasie nie rozniosły mieszkania to w ogóle jest cudownie. I takie właśnie są kiszonki. Robi się je szybko, dzieci chętnie się angażują, a ponad wszystko kiszonki to samo zdrowie.

Dlatego dzisiaj podrzucam Wam kilka pomysłów na kiszone warzywa, które robiłam w zeszłym roku i wyszły naprawdę rewelacyjne.
Poniższe przepisy niech są dla Was inspiracją. Możecie oczywiście zrobić dokładnie tak jak piszę, ale zachęcam was do eksperymentów. Nawet jak coś będzie się Wam wydawać dziwne, efekt końcowy może Was zaskoczyć.

Wyobraźcie sobie, że kiszona kalarepa, po kilku tygodniach kiszenia była taka sobie, da się zjeść ale szału nie ma. Natomiast po kilku miesiącach leżakowania okazała się tak pyszna, że cały słoik zniknął w jeden wieczór. Dzieciaki wcinały jak cukierki.

Kiszona rzodkiewka

Po ukiszeniu rzodkiewka staje się prawie biała, za to woda zyskuje różowy kolor, po krótkim kiszeniu rzodkiewka jest nadal lekko ostra i chrupiąca, z czasem staje się coraz bardziej łagodna, ale nadal powinna być chrupiąca.

Składniki:
– rzodkiewka
– woda
– sól
– liść laurowy
– ziele angielskie

Przygotowanie:
1. rzodkiewkę umyć i odciąć oba końce
2. wrzucić do słoika ile się zmieści i dodać 1 liść laurowy i 2-3 ziarenka ziela angielskiego
3. zalać wodą z solą – na 1litr wody 1 łyżka soli
4. słoiki szczelnie zamknąć i przez około 5 dni trzymać w ciepłym miejscu, a następnie przenieść do zimnego, gdzie mogą leżeć całą zimę

Kiszona kalarepa

To największe zaskoczenie dla nas wśród kiszonych warzyw, robiąc ją w ogóle nie byłam przekonana, czy to dobry pomysł. Po kilku tygodniach kiszenia otworzyłam jeden słoik na próbę i niestety smak nie przypadł nam do gustu. W piwnicy leżało jeszcze kilka słoików i wcale nie miałam ochoty ich wyciągać, ale zaczął się nowy sezon na robienie przetworów i musiałam powyciągać stare zapasy, żeby zrobić miejsce na nowe. Zrobiłam więc drugie podejście, otworzyłam drugi słoik kalarepy i bardzo mi smakowała. I nie tylko mi. Więc nie które warzywa po prostu potrzebują dłuższego kiszenia. Po pół roku kiszenia kalarepa była nadal chrupiąca, lekko ostra i lekko słodka.

Składniki:
– kalarepa
– woda
– sól
– czosnek

Przygotowanie:
1. kalarepę obrać ze skórki i pokroić w kostkę
2. do słoika wrzucić pokrojoną kalarepę (ile się zmieści) i dodać 1 ząbek czosnku
3. zalać wodą z solą – na 1litr wody 1 łyżka soli
4. słoiki szczelnie zamknąć i przez około 5 dni trzymać w ciepłym miejscu, a następnie przenieść do zimnego, gdzie mogą leżeć całą zimę

Kiszona marchewka

Marchewka jest słodka w smaku, po ukiszeniu nadal taka zostaje, a dodatkowo nabiera ostrości od przypraw, które dodamy. Pysznie chrupie i chętnie jest zjadana także przez dzieci.

Składniki:
– marchewka
– woda
– sól
– czosnek
– liść laurowy
– gałązka rozmarynku – opcjonalnie

Przygotowanie:
1. marchewkę obrać ze skórki i pokroić w słupki
2. do słoika wrzucić pokrojoną marchewkę (ile się zmieści), dodać 2 ząbki czosnku i zioła
3. zalać wodą z solą – na 1litr wody 1 łyżka soli
4. słoiki szczelnie zamknąć i przez około 5 dni trzymać w ciepłym miejscu, a następnie przenieść do zimnego, gdzie mogą leżeć całą zimę

Dodano przez Odporna.pl - 21 sierpnia 2019 - 1787 Wyświetleń
Tags | kiszona kalarepa, kiszona marchewka, kiszona rzodkiewka, kiszone warzywa, kiszonki

You Might Also Like

KISZONE OGÓRKI
– PRZEPIS, KTÓRY NA PEWNO CI SIĘ UDA

19 września 2018

Brak komentarzy

Zostaw swój komentarz.
Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Następny post
Poprzedni post

Facebook – bądź na czasie

Pobierz ZA DARMO zdrowe oraz szybkie do przygotowania przepisy na obiad.

Pobierz ZA DARMO “10 OBIADÓW
KTÓRE PRZYGOTUJESZ W 20 MINUT”

Pobierając dokument,
akceptujesz Regulamin.

Instagram

odpormania


Nasionka nagietka na przyszły rok.
#nagietek #nag

Nasionka nagietka na przyszły rok.
#nagietek #nagieteklekarski #nasiona #ogród #kwiaty #zioła #zielarstwo


Żółte patisony dojrzewają mi po 2-3 sztuki więc co nie mam innego pomysłu na ich wykorzystanie jak kiszenie. Co kilka dni wstawiam słoik i muszę przyznać że wyglądają cudnie już chce je schrupać.
......
W kuchni prawdziwe #kadrynieulozone ciągle gary, wiadra, słoiki.... 🙈😂
#patison #zoltypatison #dyniowate #przetwory #zapasy #kiszone #kiszonki #kiszenie

Wczoraj ogarnęłam swoje nalewki. Niektóre czeka
Wczoraj ogarnęłam swoje nalewki. Niektóre czekały na odcedzenie już od maja. Teraz każda ma swój opis na co u ile zażywać. Moim marzeniem jest aby w swojej spiżarce mieć domowe remedia na wszystkie dolegliwości. Rośliny są do tego cudowne bo mają szerokie spektrum działania. 
#zielarstwo #zielarka #ziolowaapteka #apteczkaodpornej #ziołolecznictwo #naturalnie #zdrowie #zdrowieznatury #roślinylecznicze #leczenieziołami #babcinemetody #zioła

Pierwsze zbiory owoców głogu w tym roku. Ale nie
Pierwsze zbiory owoców głogu w tym roku. Ale nie wszystkie już dojrzałe. Z owoców głogu przygotowuję nalewkę, która pomaga nam przy kołataniu serca, uspokaja serce i tętno. 
#głóg #owocegłogu #ziołozbiory #ziolowaapteka #apteczkaodpornej #zioła #zielarstwo #zielarka #naturalneleki

Zakochałam się w kwiatach nagietka 💚
Posiała

Zakochałam się w kwiatach nagietka 💚
Posiałam ich sporo na działce, niestety nie wyszły wszystkie ale i tak cieszą oko i dają wspaniały surowiec zielarski. 
Tym razem z kwiatów nagietka przygotowałam nalewkę. 
Kwiaty rozłożyłam na chwilę na sciereczce. Potem zblendowałam i przełożyłam do słoika. Zalałam alkoholem. Słoik opisałam i schowalam na miesiąc. 
#nagietek #nagieteklekarski #zioła #zielarstwo #zielarka #ziolowaapteka #apteczkaodpornej #nalewkaziołowa #nalewkalecznicza


Zapas zielonej pietruszki na zimę. Natkę płuczę, suszę na ręczniku i zamrażam w woreczkach albo pudełkach. Aromat do zupy daje taki jak świeża. 
#zapasynazimę #zapasy #pietruszka #zielonapietruszka #natkapietruszki #jemzielone #ekologicznie


Pokaż więcej…


Follow on Instagram


This error message is only visible to WordPress admins

Może zainteresuje Cię również…

  • CHOROBY, PRZETWORY

    POKRZYWA W DOMOWEJ APTECZCE

    5 maja 2021
  • PRZETWORY

    CHLEB CEBULOWY – prosty przepis

    15 marca 2021
  • CHOROBY

    ROŚLINA, KTÓRĄ WARTO MIEĆ W DOMU – GERANIUM

    6 marca 2021

Tagi

alergia anemia astma barszcz buraki ból gardła cebula chemia choroby serca choroby tarczycy chrzan ciąża czystek domowe przetwory duszności dżem hashimoto herbata ziołowa jak wzmocnić odporność jelita kapusta kaszel kiszenie buraków komary nalewka nowotwory ocet ocet jabłkowy oczyszczanie organizmu odporność pasożyty pomidory poród położna przetwory przetłuszczające się włosy przeziębienie przygotowanie do porodu płyn lugola syrop szkoła rodzenia wypadanie włosów wzmacnianie odporności zakwaszanie żołądka zioła

INSTAGRAM

odpormania


Bukiet babki lancetowatej 😊
Rozłożyłam na pa

Bukiet babki lancetowatej 😊
Rozłożyłam na papierze i schnie.
W zimie przyda się na napary. 
#babkalancetowata #zioła #ziołozbiory #ziołolecznictwo #zielarka #zielarstwo #napary #zapasy #herbataziolowa #suszenieziół

Dzisiaj ciachałam zioła na działce. Nie są to
Dzisiaj ciachałam zioła na działce. Nie są to ogromne ilości ale mają ogromny aromat. I wyrosły bez żadnych "wspomagaczy". Więc na pewno ubogacą moje potrawy.
#koperek 
#bazylia
#lubczyk
#nagietek
#mięta 
#szałwia

Pieczone pomidorki według przepisu @moje_tuitam s
Pieczone pomidorki według przepisu @moje_tuitam są genialne. 💚💚💚
W zeszłym roku zrobiłam na próbę 3 słoiczki i bardzo żałowałam, że tylko tyle bo poszły w mgnieniu oku, pozostawiając niedosyt. W tym roku planuję zrobić dużo więcej mam nadzieję że czas pozwoli. Na razie pierwsza partia siedzi w piekarniku. 
#pomidory #pieczonepomidory #pomidorki #przetwory #warzywa #zapasy #zapasynazimę #kuchnia #spiżarnia #panidomu #pyszności #przepis

Koperek w końcu pięknie rośnie – za czwartym po
Koperek w końcu pięknie rośnie - za czwartym podejściem 😂
Dziś część ściełam i zamroziłam. 
#koperek #ogród #warzywniak #działka #swojewarzywa #zioła #koper #zapasy #jemzdrowo #uprawy


Pokaż więcej…


Follow on Instagram


This error message is only visible to WordPress admins

 

Newsletter

 

UWAGA – ODPOWIEDZIALNOŚĆ
Informacje na tym blogu mają charakter
WYŁĄCZNIE informacyjny.
Nie zastępują profesjonalnej porady medycznej.

 

FACEBOOK

Odporna.pl

Zdrowa Strona Życia