Zakisić można wiele owoców i warzyw, w Polsce chyba najbardziej popularne jest kiszenie ogórków. Dzisiaj podam Wam tradycyjny przepis jak ukisić ogórki. Pamiętam jak moja prababcia w ten sposób robiła kiszone ogórki.
W ciąży jadłam dużo kiszonych ogórków i chyba zaraziłam dzieci tymi smakami bo oboje uwielbiają kiszonki. Walory smakowe to kwestia indywidualna. Dlatego jeśli komuś nie smakują np. ogórki kiszone to zachęcam do eksperymentowania i szukania swojego ulubionego kiszonego warzywa. Niebawem na blogu kolejne przepisy na kiszone warzywa. Możliwości jest naprawdę sporo. A jeść warto, bo mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Zalety kiszonek:
- odbudowują florę bakteryjną jelit, zniszczoną np. przez antybiotyki
- zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę, miażdżycę i nowotwory
- zwiększają przyswajalność żelaza, ważne w walce z anemią
- obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu
- pomagają zwalczać infekcje i wzmacniają odporność
- pomagają w leczeniu otyłości
- oczyszczają organizm z toksyn
- są lekkostrawne i łatwo przyswajalne
- poprawiają przemianę materii
Kiszone ogórki
Składniki:
- ogórki gruntowe
- koper
- korzeń chrzanu
- czosnek
- woda
- sól
Przygotowanie:
- Ogórki przed kiszeniem należy moczyć w zimnej wodzie przez minimum godzinę.
- Na dno słoika wrzucić gałązkę kopru, dwa ząbki czosnku, kawałek chrzanu.
- Do słoika wkładać pionowo ogórki, maksymalnie ile się zmieści, dobierając na przemian duże i małe.
- Gorącą wodę wymieszać z solą – na 1litr wody 1 łyżka soli.
- Słoiki z ogórkami zalać gorącą wodą z solą i zamknąć szczelnie.
- Przez około 5 dni słoiki trzymać w ciepłym np. w kuchni, a następnie w zimnym np. w spiżarce, mogą leżeć całą zimę.
Uwaga! Cenna wskazówka.
Kiedyś przekazała mi ją moja mama dziś dzielę się tym z Wami:
Ogórki należy układać do słoja pionowo, tak by miejsce po kwiatku było na dole. Ta prosta zasada sprawi, że wasze ogórki zachowają jędrność przez całą zimę.
Ja kiszę ogórki w słoikach litrowych zakręcanych metalową zakrętką. Wtedy mogę używać ogórków różnej wielkości. Najpierw układam kilka największych, potem przekładam średnimi, a na koniec uzupełniam malutkimi tak, że słoik jest całkiem pełny.
Jeśli wasze ogórki są wielkie też można je kisić tylko polecam wtedy duże słoiki, żeby łatwiej je układać. Można też zrobić mały słoik tylko z malutkimi ogórkami. Będą świetną przekąską na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi.
Nic się nie zmarnuje
Wszystkie składniki użyte do kiszenia ogórków mogą zostać wykorzystane. Czosnek można zjeść tak jak ogórki, ponieważ w procesie fermentacji traci swoją ostrość. Jest smaczny i chrupiący.
Gdy skończą się ogórki w danym słoju wypijamy pozostałą wodę. Moja córka ją uwielbia, mąż i ja również, więc zawsze równo rozlewamy do trzech szklanek. Jest kwaśna i orzeźwiająca. Dzięki temu świetnie gasi pragnienie. Również fantastycznie wpływa na nasz układ pokarmowy.
Koper i chrzan możemy dorzucić do zupy jarzynowej.
Gdy skończą się ogórki w danym słoju wypijamy pozostałą wodę. Moja córka ją uwielbia, mąż i ja również, więc zawsze równo rozlewamy do trzech szklanek. Jest kwaśna i orzeźwiająca. Dzięki temu świetnie gasi pragnienie. Również fantastycznie wpływa na nasz układ pokarmowy.
Koper i chrzan możemy dorzucić do zupy jarzynowej.
Brak komentarzy