• HOME
  • PRZETWORY
  • CHOROBY
  • ZAMIAST CHEMII
  • JESTEM MAMĄ
    • DZIECI
    • CIĄŻA I PORÓD
  • O MNIE
  • HOME
  • PRZETWORY
  • CHOROBY
  • ZAMIAST CHEMII
  • JESTEM MAMĄ
    • DZIECI
    • CIĄŻA I PORÓD
  • O MNIE
  • HOME
  • KONTAKT
  • E-mail

Odporna.pl Odporna.pl

  • HOME
  • PRZETWORY
  • CHOROBY
  • ZAMIAST CHEMII
  • JESTEM MAMĄ
    • DZIECI
    • CIĄŻA I PORÓD
  • O MNIE
CHOROBY, PRZETWORY

ROZPRAWIŁAM SIĘ Z TŁUSZCZEM

ROZPRAWIŁAM SIĘ Z TŁUSZCZEM
Na co dzień spożywamy różne tłuszcze w różnej postaci. Do smarowania pieczywa, do smażenia, do sałatek czy wypieków. Warto wiedzieć, które tłuszcze są odpowiednie do danego posiłku. Istnieją tłuszcze, które dla naszego organizmu są niezbędne, a obok nich na półkach sklepowych znajdziemy takie, których powinniśmy definitywnie unikać, ponieważ szkodzą naszemu zdrowiu. Większość z nas pewnie słyszała, że występują tłuszcze nasycone i nienasycone. Nienasycone to te pochodzenia roślinnego, a nasycone zwierzęcego. Wyjątkiem jest olej kokosowy, który jest nasycony.

Tłuszcze nasycone czy nienasycone, które wybrać?

Ogólnie utarło się, że tłuszcze nienasycone, czyli głównie oleje roślinne są bardzo zdrowe i powinniśmy je spożywać codziennie. Jest w tym prawda, ale tylko częściowa. Ponieważ nie wszystkie tłuszcze nienasycone są zdrowe, a już na pewno nie należy na nich smażyć. Tłuszcze roślinne powinny być tłoczone na zimno i spożywane na zimno.

Tłuszcze nienasycone posiadają w swojej budowie wolne wiązania, które w procesie reakcji łatwo łączą się z tlenem, czyli kwas ulega utlenieniu. W procesie utleniania tłuszczu powstają wolne rodniki, które są w naszym organizmie potrzebne, ale w niewielkiej ilości, ich nadmiar jest bardzo szkodliwy dla zdrowia. Im wyższa temperatura tym procesy utleniania zachodzą szybciej. Smażenie przebiega w temperaturze prawie 200°C, do tego łatwy dostęp tlenu z powietrza i katastrofa zdrowotna gotowa.

Na czym smażyć?

W zasadzie smażenie potraw nie jest najlepszym rozwiązaniem, ale jeśli już zajdzie potrzeba coś usmażyć wybierajmy tłuszcze zwierzęce lub olej kokosowy. Osobiście stosuję taki podział, że potrawy mięsne smażę na smalcu wieprzowym, natomiast jajecznicę czy omlety na maśle klarowanym. Natomiast ryb w ogóle nie powinniśmy smażyć, bo ich wartościowe substancje ulegają zniszczeniu, w tym utlenieniu a to powoduje wzrost liczby wolnych rodników w organizmie.


Natomiast masło jest pochodzenia zwierzęcego, ale nie nadaję się do smażenia, bo ma niską odporność na temperaturę, punkt dymienia wynosi 150°C . Masło wykorzystuję do smarowania pieczywa i do wypieków.

Nazwa masło jest zarezerwowana dla produktów bez domieszek tłuszczów roślinnych, musi zawierać minimum 80% tłuszczu mlecznego. Producenci wymyślają różne sposoby, aby zmylić konsumenta. Opakowanie do złudzenia przypomina masło, pisze na nim np. ekstra, tradycyjne, osełka itp. ale nie znajdziemy słowa masło.
Warto na to zwrócić uwagę przy zakupach.

Wyjątkowy olej kokosowy

Olej kokosowy jako jedyny olej roślinny zaliczany jest do tłuszczy nasyconych, ponieważ w swoim składzie posiada nawet do 90% nasyconych kwasów tłuszczowych. Olej kokosowy jest zalecany do codziennego spożywania. Zawiera on wiele wartościowych substancji, które działą antywirusowo, podnoszą odporność, ponadto zawiera antyoksydanty. Często wykorzystywany jest również w naturalnych kosmetykach. Można go spożywać na zimno, ale świetnie nadaję się do smażenia. Jego punkt dymienia to 200°C. Może być wykorzystywany do smażenia praktycznie wszystkich potraw, jego smak nie jest wyczywalny.

Jak uzupełnić niedobory Omega 3 i Omega 6?

Tłuszcze roślinne są źródłem bardzo cennych kwasów omega 3 i omega 6. Źródłem omega 3 jest na przykład olej z lnu, zaś omega 6 olej ze słonecznika czy z pestek winogron. Ale muszą one być tłoczone na zimno i spożywane na zimno.

Aby dostarczyć organizmowi potrzebną porcję kwasów omega 3 i omega 6 należy je włączyć do codziennej diety. Wystarczy 100 ml oleju z lnu połączyć z 300 ml oleju ze słonecznika i codziennie spożywać jedną łyżeczkę. Mieszanka ta musi być przechowywana w lodówce, aby ograniczyć do minimum proces utleniania.

Popularny olej rzepakowy albo oliwa z oliwek składa się głównie z kwasów tłuszczowych omega 9, są one potrzebny do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, ale nie są niezbędne ponieważ nasz organizm jest zdolny sam sobie taki kwas tłuszczowy wytworzyć, więc nie ma potrzeby dostarczać go z zewnątrz.

Jakich tłuszczów w ogóle nie powinno być w kuchni?

Margaryna i wszystkie oleje roślinne NIE tłoczone na zimno są szkodliwe dla naszego zdrowia – wyjątek stanowi olej kokosowy. Margaryna jest to sztuczny produkt, i nasz organizm nie radzi sobie z jego trawieniem oraz spalaniem. W związku z tym w większości magazynuje go w organizmie, a to z kolei powoduje różne choroby np. z grupy autoagresji.

Okazuje się że margaryna jest źródłem metali ciężkich w organizmie. A metale te negatywnie wpływają na nasze zdrowie, natomiast ich usuwanie z organizmu nie zawsze jest łatwe.

Tłuszcze utwardzane zostały zakazane przez amerykańską Agencję Żywności i Leków (FDA – Food and Drug Administration). Według nowych przepisów od czerwca 2018 roku amerykanie nie znajdą już tłuszczów Trans w swoich produktach. Do tej pory głównie znajdowały się one w pieczonych ciasteczkach, snack’ach typu tortilla, popcorn i chipsy oraz głęboko mrożonych produktach takich jak pizza czy frytki.
Nasuwa się pytanie: Kiedy takie regulacje będą obowiązywać w Europie?

Jak spożywać dany tłuszcz?


Dodano przez Odporna.pl - 6 maja 2018 - 1184 Wyświetleń
Tags | margaryna, masło, masło klarowane, olej, olej lniany, olej rzepakowy, omega3, omega6, smażenie, tłuszcz, wolne rodniki

2 komentarze

  • Natalia 15 maja 2018 at 22:42

    Bardzo przydatny wpis! Ja do smażenia używam jeszcze oleju ryżowego, który też ma wysoki próg dymienia. Polecam spróbować 🙂

    Reply
    • Odporna.pl 17 maja 2018 at 06:40

      Dziękuję bardzo. Nie stosowałam jeszcze oleju ryżowego, ale chętnie wypróbuję.

      Reply

    Zostaw swój komentarz.
    Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Następny post
    Poprzedni post

    Facebook – bądź na czasie

    Pobierz ZA DARMO zdrowe oraz szybkie do przygotowania przepisy na obiad.

    Pobierz ZA DARMO “10 OBIADÓW
    KTÓRE PRZYGOTUJESZ W 20 MINUT”

    Pobierając dokument,
    akceptujesz Regulamin.

    Instagram

    odpormania


    Nasionka nagietka na przyszły rok.
    #nagietek #nag

    Nasionka nagietka na przyszły rok.
#nagietek #nagieteklekarski #nasiona #ogród #kwiaty #zioła #zielarstwo


    Żółte patisony dojrzewają mi po 2-3 sztuki więc co nie mam innego pomysłu na ich wykorzystanie jak kiszenie. Co kilka dni wstawiam słoik i muszę przyznać że wyglądają cudnie już chce je schrupać.
......
W kuchni prawdziwe #kadrynieulozone ciągle gary, wiadra, słoiki.... 🙈😂
#patison #zoltypatison #dyniowate #przetwory #zapasy #kiszone #kiszonki #kiszenie

    Wczoraj ogarnęłam swoje nalewki. Niektóre czeka
    Wczoraj ogarnęłam swoje nalewki. Niektóre czekały na odcedzenie już od maja. Teraz każda ma swój opis na co u ile zażywać. Moim marzeniem jest aby w swojej spiżarce mieć domowe remedia na wszystkie dolegliwości. Rośliny są do tego cudowne bo mają szerokie spektrum działania. 
#zielarstwo #zielarka #ziolowaapteka #apteczkaodpornej #ziołolecznictwo #naturalnie #zdrowie #zdrowieznatury #roślinylecznicze #leczenieziołami #babcinemetody #zioła

    Pierwsze zbiory owoców głogu w tym roku. Ale nie
    Pierwsze zbiory owoców głogu w tym roku. Ale nie wszystkie już dojrzałe. Z owoców głogu przygotowuję nalewkę, która pomaga nam przy kołataniu serca, uspokaja serce i tętno. 
#głóg #owocegłogu #ziołozbiory #ziolowaapteka #apteczkaodpornej #zioła #zielarstwo #zielarka #naturalneleki

    Zakochałam się w kwiatach nagietka 💚
    Posiała

    Zakochałam się w kwiatach nagietka 💚
Posiałam ich sporo na działce, niestety nie wyszły wszystkie ale i tak cieszą oko i dają wspaniały surowiec zielarski. 
Tym razem z kwiatów nagietka przygotowałam nalewkę. 
Kwiaty rozłożyłam na chwilę na sciereczce. Potem zblendowałam i przełożyłam do słoika. Zalałam alkoholem. Słoik opisałam i schowalam na miesiąc. 
#nagietek #nagieteklekarski #zioła #zielarstwo #zielarka #ziolowaapteka #apteczkaodpornej #nalewkaziołowa #nalewkalecznicza


    Zapas zielonej pietruszki na zimę. Natkę płuczę, suszę na ręczniku i zamrażam w woreczkach albo pudełkach. Aromat do zupy daje taki jak świeża. 
#zapasynazimę #zapasy #pietruszka #zielonapietruszka #natkapietruszki #jemzielone #ekologicznie


    Pokaż więcej…


    Follow on Instagram


    This error message is only visible to WordPress admins

    Może zainteresuje Cię również…

    • CHOROBY, PRZETWORY

      POKRZYWA W DOMOWEJ APTECZCE

      5 maja 2021
    • PRZETWORY

      CHLEB CEBULOWY – prosty przepis

      15 marca 2021
    • CHOROBY

      ROŚLINA, KTÓRĄ WARTO MIEĆ W DOMU – GERANIUM

      6 marca 2021

    Tagi

    alergia anemia astma barszcz buraki ból gardła cebula chemia choroby serca choroby tarczycy chrzan ciąża czystek domowe przetwory duszności dżem hashimoto herbata ziołowa jak wzmocnić odporność jelita kapusta kaszel kiszenie buraków komary nalewka nowotwory ocet ocet jabłkowy oczyszczanie organizmu odporność pasożyty pomidory poród położna przetwory przetłuszczające się włosy przeziębienie przygotowanie do porodu płyn lugola syrop szkoła rodzenia wypadanie włosów wzmacnianie odporności zakwaszanie żołądka zioła

    INSTAGRAM

    odpormania


    Bukiet babki lancetowatej 😊
    Rozłożyłam na pa

    Bukiet babki lancetowatej 😊
Rozłożyłam na papierze i schnie.
W zimie przyda się na napary. 
#babkalancetowata #zioła #ziołozbiory #ziołolecznictwo #zielarka #zielarstwo #napary #zapasy #herbataziolowa #suszenieziół

    Dzisiaj ciachałam zioła na działce. Nie są to
    Dzisiaj ciachałam zioła na działce. Nie są to ogromne ilości ale mają ogromny aromat. I wyrosły bez żadnych "wspomagaczy". Więc na pewno ubogacą moje potrawy.
#koperek 
#bazylia
#lubczyk
#nagietek
#mięta 
#szałwia

    Pieczone pomidorki według przepisu @moje_tuitam s
    Pieczone pomidorki według przepisu @moje_tuitam są genialne. 💚💚💚
W zeszłym roku zrobiłam na próbę 3 słoiczki i bardzo żałowałam, że tylko tyle bo poszły w mgnieniu oku, pozostawiając niedosyt. W tym roku planuję zrobić dużo więcej mam nadzieję że czas pozwoli. Na razie pierwsza partia siedzi w piekarniku. 
#pomidory #pieczonepomidory #pomidorki #przetwory #warzywa #zapasy #zapasynazimę #kuchnia #spiżarnia #panidomu #pyszności #przepis

    Koperek w końcu pięknie rośnie – za czwartym po
    Koperek w końcu pięknie rośnie - za czwartym podejściem 😂
Dziś część ściełam i zamroziłam. 
#koperek #ogród #warzywniak #działka #swojewarzywa #zioła #koper #zapasy #jemzdrowo #uprawy


    Pokaż więcej…


    Follow on Instagram


    This error message is only visible to WordPress admins

     

    Newsletter

     

    UWAGA – ODPOWIEDZIALNOŚĆ
    Informacje na tym blogu mają charakter
    WYŁĄCZNIE informacyjny.
    Nie zastępują profesjonalnej porady medycznej.

     

    FACEBOOK

    Odporna.pl

    Zdrowa Strona Życia