• HOME
  • PRZETWORY
  • CHOROBY
  • ZAMIAST CHEMII
  • JESTEM MAMĄ
    • DZIECI
    • CIĄŻA I PORÓD
  • O MNIE
  • HOME
  • PRZETWORY
  • CHOROBY
  • ZAMIAST CHEMII
  • JESTEM MAMĄ
    • DZIECI
    • CIĄŻA I PORÓD
  • O MNIE
  • HOME
  • KONTAKT
  • E-mail

Odporna.pl Odporna.pl

  • HOME
  • PRZETWORY
  • CHOROBY
  • ZAMIAST CHEMII
  • JESTEM MAMĄ
    • DZIECI
    • CIĄŻA I PORÓD
  • O MNIE
CHOROBY, PRZETWORY

ZADBAJ O SWÓJ DRUGI MÓZG

ZADBAJ O SWÓJ DRUGI MÓZG

Odkryto drugi mózg u człowieka

Pierwszy raz to określenie zostało użyte na początku XX wieku, wtedy takie sformułowanie wzbudziło bardzo wiele kontrowersji. Dziś takie porównanie już mało kogo dziwi. Zawdzięczamy to oczywiście postępowi w dziedzinie technologii i medycyny. Odkryto bowiem, że nasze jelita są gęstą siecią komórek nerwowych, dlatego jelita bardzo często są nazywane przez naukowców drugim mózgiem. I choć tych komórek nerwowych jest mniej niż w mózgu, to jelitowy układ neuronów działa niezależnie od mózgu. Natomiast nieprawidłowości w jelitach mają wpływ na cały układ nerwowy, czyli na cały nasz organizm, z mózgiem włącznie. Mówi się, że taki podział ma na celu, w dużym skrócie, odciążenie mózgu z pracy związanej z trawieniem na rzecz procesów myślowych.

Jelita są ważniejsze niż mózg?

Ciężko wyrokować, który z tych układów wykonuje cięższą pracę i który jest ważniejszy dla człowieka. Zatem warto dbać o oba. Od wielu lat nasza uwaga jest kierowana na rozwój umysłowy, na dietę odżywiającą nasz mózg. Kobietom w ciąży, a nawet planującym ciąże zaleca się jedzenie pokarmów poprawiających pracę mózgu, aby dziecko było mądrzejsze i lepiej się rozwijało.
Na szczęście coraz częściej zostaje doceniana rola jelit w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. To przecież od odpowiedniej flory bakteryjnej jelit zależy nasza odporność. Udowodniono również, że zaburzenia pracy jelit mogą powodować choroby o podłoży psychicznym.

Co wpływa na nasze jelita?

Stan naszych jelit zależy w głównej mierze od tego co do tych jelit się dostanie, czyli od jakości naszego pożywienia. Trzeba zastanowić się nad tym co wraz z jedzeniem dostaje się do naszego układu pokarmowego. Czy to co jemy jest wolne od metali ciężkich, od środków chemicznych stosowanych w rolnictwie. Stres jest również czynnikiem zaburzającym prace jelit. Ciężko nie wspomnieć o antybiotykach, które rujnują stan naszych jelit.
Każdorazowo przy antybiotykoterapii lekarze zalecają suplementacje probiotykami, w celu odnowy flory bakteryjnej. Tylko, że działanie powinno być odwrotne. Tzn, dbać codziennie o dostarczanie naturalnych probiotyków z pożywienia tak by antybiotyki nie były nam potrzebne.

Jak dbać o jelita?

Musimy dbać o to, by w naszych jelitach było jak najwięcej probiotyków, czyli tzw dobrych bakterii. Probiotyki stymulują układ odpornościowy, zapobiegają zatruciom pokarmowym, redukują toksyny.

Źródłem probiotyków są:

  • przetwory mleczne: kefir, maślanka, jogurt
  • kapusta kiszona
  • ogórki kiszone
  • kwas chlebowy
  • ocet jabłkowy
Już od bardzo dawno ludzie mieli świadomość korzystnego wpływu kiszonek na zdrowie. Mam pewność, że przynajmniej 3 pokolenia wstecz w mojej rodzinie w spiżarkach królowały kiszone ogórki i kiszona kapusta. Zamiast leków pomagały ludziom przetrwać zimę i przesilenie wiosenne.

Korzyści zdrowotne kapusty kiszonej.

Kiszona kapusta ma kilka razy więcej witaminy C niż świeża kapusta. Po ukiszeniu wzrasta również poziom witamin z grupy B oraz poziom minerałów: magnezu, potasu, żelaza. Spada za to zawartość cukru. Powinno być stałym elementem diety osób chorujących na cukrzycę, gdyż obniża poziom cukru we krwi. Dodatkowo po ukiszeniu kapusta jest lżejsza do strawienia, a także poprawia metabolizm. Usprawnia pracę jelit, likwiduje zalegające bakterie gnilne, łagodzi stany zapalne jelit. Najnowsze badania pokazały, że jedzenie kapusty kiszonej zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby wieńcowe, choroby żołądka, a także nowotwory.

Kiszona i kwaszona oznacza to samo?

Zdecydowanie najlepsza jest domowa kapusta kiszona. Samodzielnie przygotowana, z kapusty z pewnego źródła, czyli z ekologicznej uprawy. Sezon na kiszenie kapusty zaczyna się wraz z nadejściem jesieni. Tutaj znajdziecie przepis i dokładną instrukcją jak przygotować własną kiszoną kapustę. Gotowa kapusta w słoikach, może leżeć w chłodnym, ciemnym miejscu spokojnie przez cały rok. Tymczasem jeśli nie posiadamy swoich zapasów, kapustę można kupić. Najlepiej od rolnika, który prowadzi ekologiczne gospodarstwo.

Natomiast kapusta dostępna w sklepie jest przeważnie kwaszona. Choć brzmi bardzo podobnie, nie ma nic wspólnego z kiszoną kapustą, ani ze zdrowiem. W procesie kwaszenia jest wykorzystywany ocet, który zabija dobre bakterie. Ponadto jest dodawany cukier i konserwanty, które negatywnie wpływają na nasz organizm.

Najlepiej spożywać kapustę kiszoną, jako dodatek do dań, np. w postaci surówki, wtedy dostarczamy organizmowi najwięcej dobrych bakterii, witamin i soli mineralnych. Ale ze względu na walory smakowe warto, także czasem przygotować z nich potrawę na gorąco.

ŻEBERKA W KAPUŚCIE KISZONEJ

Składniki:

  • żeberka wieprzowe – 1-1,5kg
  • kapusta kiszona – słoik litrowy
  • cebula – 1 średnia
  • sól
  • pieprz
  • kminek mielony
  • papryka ostra
  • smalec wieprzowy – około 50g

Przygotowanie:

  1. żeberka obmywam pod bieżącą wodą z drobnych odłamków kości
  2. na dnie naczynia żaroodpornego kładę dwa plastry smalcu, grubość ok 1 cm
  3. wykładam pół słoika kapusty kiszonej
  4. układam na kapustę żeberka, stroną mięsną do góry i przyprawiam mięso
  5. na przyprawione mięso układam plastry cebuli
  6. całość przykrywam pozostałą kapustą kiszoną
  7. naczynie przykrywam i wkładam do piekarnika, piekę 2-2,5 godziny w temperaturze 180°


Dodano przez Odporna.pl - 17 maja 2018 - 852 Wyświetleń
Tags | drugi mózg, jelita, kapusta, kapusta kiszona, odporność, przesilenie zimowe, żeberka, żeberka w kapuście kiszonej

You Might Also Like

GLUTAMINIAN SODU – W POSZUKOWANIU PRAWDY cz.2

18 marca 2019

PODBIAŁ POSPOLITY – PRZEPIS NA MÓJ ULUBIONY SYROP PRZECIWKASZLOWY

23 marca 2020

CZYSTEK – DLACZEGO WARTO PIĆ HERBATĘ Z CZYSTKA

21 czerwca 2018

Brak komentarzy

Zostaw swój komentarz.
Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Następny post
Poprzedni post

Facebook – bądź na czasie

Pobierz ZA DARMO zdrowe oraz szybkie do przygotowania przepisy na obiad.

Pobierz ZA DARMO “10 OBIADÓW
KTÓRE PRZYGOTUJESZ W 20 MINUT”

Pobierając dokument,
akceptujesz Regulamin.

Instagram

odpormania


Nasionka nagietka na przyszły rok.
#nagietek #nag

Nasionka nagietka na przyszły rok.
#nagietek #nagieteklekarski #nasiona #ogród #kwiaty #zioła #zielarstwo


Żółte patisony dojrzewają mi po 2-3 sztuki więc co nie mam innego pomysłu na ich wykorzystanie jak kiszenie. Co kilka dni wstawiam słoik i muszę przyznać że wyglądają cudnie już chce je schrupać.
......
W kuchni prawdziwe #kadrynieulozone ciągle gary, wiadra, słoiki.... 🙈😂
#patison #zoltypatison #dyniowate #przetwory #zapasy #kiszone #kiszonki #kiszenie

Wczoraj ogarnęłam swoje nalewki. Niektóre czeka
Wczoraj ogarnęłam swoje nalewki. Niektóre czekały na odcedzenie już od maja. Teraz każda ma swój opis na co u ile zażywać. Moim marzeniem jest aby w swojej spiżarce mieć domowe remedia na wszystkie dolegliwości. Rośliny są do tego cudowne bo mają szerokie spektrum działania. 
#zielarstwo #zielarka #ziolowaapteka #apteczkaodpornej #ziołolecznictwo #naturalnie #zdrowie #zdrowieznatury #roślinylecznicze #leczenieziołami #babcinemetody #zioła

Pierwsze zbiory owoców głogu w tym roku. Ale nie
Pierwsze zbiory owoców głogu w tym roku. Ale nie wszystkie już dojrzałe. Z owoców głogu przygotowuję nalewkę, która pomaga nam przy kołataniu serca, uspokaja serce i tętno. 
#głóg #owocegłogu #ziołozbiory #ziolowaapteka #apteczkaodpornej #zioła #zielarstwo #zielarka #naturalneleki

Zakochałam się w kwiatach nagietka 💚
Posiała

Zakochałam się w kwiatach nagietka 💚
Posiałam ich sporo na działce, niestety nie wyszły wszystkie ale i tak cieszą oko i dają wspaniały surowiec zielarski. 
Tym razem z kwiatów nagietka przygotowałam nalewkę. 
Kwiaty rozłożyłam na chwilę na sciereczce. Potem zblendowałam i przełożyłam do słoika. Zalałam alkoholem. Słoik opisałam i schowalam na miesiąc. 
#nagietek #nagieteklekarski #zioła #zielarstwo #zielarka #ziolowaapteka #apteczkaodpornej #nalewkaziołowa #nalewkalecznicza


Zapas zielonej pietruszki na zimę. Natkę płuczę, suszę na ręczniku i zamrażam w woreczkach albo pudełkach. Aromat do zupy daje taki jak świeża. 
#zapasynazimę #zapasy #pietruszka #zielonapietruszka #natkapietruszki #jemzielone #ekologicznie


Pokaż więcej…


Follow on Instagram


This error message is only visible to WordPress admins

Może zainteresuje Cię również…

  • CHOROBY

    ROŚLINA, KTÓRĄ WARTO MIEĆ W DOMU – GERANIUM

    6 marca 2021
  • CHOROBY, PRZETWORY

    MNISZEK LEKARSKI – kilka prostych przepisów

    7 kwietnia 2020
  • CHOROBY, PRZETWORY

    PODBIAŁ POSPOLITY – PRZEPIS NA MÓJ ULUBIONY SYROP PRZECIWKASZLOWY

    23 marca 2020

Tagi

alergia anemia astma barszcz buraki ból gardła cebula chemia choroby serca choroby tarczycy chrzan ciąża czystek domowe przetwory duszności dżem hashimoto herbata ziołowa jak wzmocnić odporność jelita kapusta kaszel kiszenie buraków komary nalewka nowotwory ocet ocet jabłkowy oczyszczanie organizmu odporność pasożyty pomidory poród położna przetwory przetłuszczające się włosy przeziębienie przygotowanie do porodu płyn lugola syrop szkoła rodzenia wypadanie włosów wzmacnianie odporności zakwaszanie żołądka zioła

INSTAGRAM

odpormania


Bukiet babki lancetowatej 😊
Rozłożyłam na pa

Bukiet babki lancetowatej 😊
Rozłożyłam na papierze i schnie.
W zimie przyda się na napary. 
#babkalancetowata #zioła #ziołozbiory #ziołolecznictwo #zielarka #zielarstwo #napary #zapasy #herbataziolowa #suszenieziół

Dzisiaj ciachałam zioła na działce. Nie są to
Dzisiaj ciachałam zioła na działce. Nie są to ogromne ilości ale mają ogromny aromat. I wyrosły bez żadnych "wspomagaczy". Więc na pewno ubogacą moje potrawy.
#koperek 
#bazylia
#lubczyk
#nagietek
#mięta 
#szałwia

Pieczone pomidorki według przepisu @moje_tuitam s
Pieczone pomidorki według przepisu @moje_tuitam są genialne. 💚💚💚
W zeszłym roku zrobiłam na próbę 3 słoiczki i bardzo żałowałam, że tylko tyle bo poszły w mgnieniu oku, pozostawiając niedosyt. W tym roku planuję zrobić dużo więcej mam nadzieję że czas pozwoli. Na razie pierwsza partia siedzi w piekarniku. 
#pomidory #pieczonepomidory #pomidorki #przetwory #warzywa #zapasy #zapasynazimę #kuchnia #spiżarnia #panidomu #pyszności #przepis

Koperek w końcu pięknie rośnie – za czwartym po
Koperek w końcu pięknie rośnie - za czwartym podejściem 😂
Dziś część ściełam i zamroziłam. 
#koperek #ogród #warzywniak #działka #swojewarzywa #zioła #koper #zapasy #jemzdrowo #uprawy


Pokaż więcej…


Follow on Instagram


This error message is only visible to WordPress admins

 

Newsletter

 

UWAGA – ODPOWIEDZIALNOŚĆ
Informacje na tym blogu mają charakter
WYŁĄCZNIE informacyjny.
Nie zastępują profesjonalnej porady medycznej.

 

FACEBOOK

Odporna.pl

Zdrowa Strona Życia