Na pewno każdy z Was widział tą małą roślinkę na łące lub w ogródku. Część z Was pewnie nawet próbowała wytępić ją ze swoich grządek. Tymczasem mało kto wie jaka siła drzemie w tym popularnym zielu.
Potrafi wesprzeć organizm w walce z każdą chorobą, ponieważ wpływa na produkcję leukocytów, czyli białych krwinek, które są odpowiedzialne za prawidłową pracę układu odpornościowego.
NIEPOZORNA MOC
Ponadto badania naukowe pokazały, że bluszczyk kurdybanek potrafi:
- wymiatać toksyny z organizmu,
- wspierać przemianę materii,
- leczyć stany zapalne gardła, oskrzeli, płuc, zatok i krtani,
- niwelować napady duszności,
- rozrzedzić flegmę w oskrzelach i ułatwić jej wydalanie,
- regenerować jelita, wątrobę, trzustkę, nerki,
- zwalczyć infekcje dróg moczowych,
- działać moczopędnie i rozkurczowo,
- ułatwić oddychanie poprzez rozszerzenie oskrzeli,
- łagodzić ataki astmy i zadyszki,
- łagodzić objawy alergii i przeziębienia.
Bluszczyk kurdybanek kwitnie praktycznie całą wiosną i wtedy należy go zbierać. Ja mam to szczęście, że łąka obok moich rodziców jest pełna tego ziela i gdy tylko mam ku temu okazję zbieram trochę tych kwiatów. Część wykorzystujemy od razu, a część suszę, robiąc tym samym zapasy na jesień i zimę. Sięgam po niego głównie, gdy dzieci zaczynają kaszleć.
BOGATY SKŁAD
W bluszczyku kurdybanku zbadano obecność między innymi takich związków prozdrowotnych jak: garbniki, saponinę, glechominę, cholinę, olejek eteryczny, trójterpeny, kwasy organiczne, sole mineralne.
Skoro ma takie wspaniałe właściwości, a na około rośnie go bardzo dużo to nic tylko korzystać. Zamiast trzymać w domu apteczkę pełną leków może warto docenić tą niepozorną roślinkę.
JAK SPOŻYWAĆ BLUSZCZYK KURDYBANEK?
To jest najwspanialsze, że możecie używać go w dowolnej formie.
Nie wymaga przygotowywania skomplikowanych i pracochłonnych specyfików.
Nie wymaga przygotowywania skomplikowanych i pracochłonnych specyfików.
Napar
Świeżo zerwane lub suszone ziele zalać wrzątkiem i parzyć 15-20 minut, pić ciepłe.
Sałatki i zupy
Surowe liście dodawać do sałatek i zup np. rosołu.
Kanapki
Drobno posiekane ziele można dodawać do ziemniaków, past i serków kanapkowych.
Masło
Miękie masło wymieszać z drobno posiekanym zielem. W ten sposób zyskujemy aromatyczne, ziołowe masełko.
Sok
Jeśli lubicie świeżo wyciskane soki z owoców i warzyw to bluszczyk kurdybanek będzie ciekawym dodatkiem, który nada aromat i wzmocni moc takiego soku. Jeśli nie macie wyciskarki można użyć blendera i zrobić koktajl owocowy z dodatkiem tego ziela.
Zewnętrznie
Wystudzonym naparem z ziela można przemywać skórę w przypadku zapalenia skóry, oparzenia lub swędzenia skóry.
Suszenie
Można zerwane ziele suszyć. Ja suszę na balkonie w wiklinowym koszu. Można suszyć też w piekarniku lub w suszarce do grzybów.
Syrop na zimę:
Ziele zalać wodą i gotować przez 15 minut, następnie przecedzić dodać cukier, zagotować i od razu przelewać do małych słoików lub buteleczek.
Układać „do góry nogami” i przykryć grubym ręcznikiem. Pozostawić do wystygnięcia a następnie trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu.
Układać „do góry nogami” i przykryć grubym ręcznikiem. Pozostawić do wystygnięcia a następnie trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu.
Brak komentarzy