Przełom zima – wiosna zwykle obfituje w katar, a w następstwie w kaszel. Z pomocą przychodzi wtedy niepozorna roślinka – podbiał pospolity.
Właśnie początkiem marca zaczyna kwitnąć. Rośnie dość nietypowo, ponieważ najpierw pojawiają się kwiaty, a dopiero po przekwitnięciu w okolicach maja wypuszcza liście.
Kwiaty są koloru żółtego, przypominają kwiaty mniszka lekarskiego, ale są od nich mniejsze. Liście natomiast mają charakterystyczny, biały meszek od spodu. .
Kwiaty są koloru żółtego, przypominają kwiaty mniszka lekarskiego, ale są od nich mniejsze. Liście natomiast mają charakterystyczny, biały meszek od spodu. .
Podbiał lubi rosnąć w miejscach, gdzie ziemia jest przekopywana, np. na obrzeżach pól uprawnych, przy budowach, a także spotykam ją na spacerach w wzdłuż zbiorników wodnych. .
Lecznicze substancje zawarte w podbiale to głównie śluzy, garbniki, flawonoidy oraz olejki eteryczne. Mimo, że zawartość powyższych składników w kwiatach i liściach nieco się od siebie różni mają podobne właściwości..
Działanie:
- powleka drogi oddechowe,
- chroni i zmniejsza podrażnienie dróg oddechowych,
- ułatwia odkrztuszanie,
- pomocny w przypadku kaszlu, chrypki, bólu gardła,
- ponadto działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.
Zbierać można kwiaty wraz z łodyżką oraz liście. Można je następnie suszyć w temperaturze nieprzekraczającej 50 stopni i przechowywać nawet rok.
Z suszu można przygotować napary – 1 łyżkę suszu zalać szklanką wrzątku i parzyć 20 minut pod przykryciem. .
Z suszu można przygotować napary – 1 łyżkę suszu zalać szklanką wrzątku i parzyć 20 minut pod przykryciem. .
SYROP NA KASZEL
Świeżo zebrane kwiaty lub liście drobno pokroić i przełożyć do miski. Skropić alkoholem ok 40% i odstawić na 30 minut.
Następnie ziele zalać ciepłą wodą (nie gorącą), tak aby całkowicie je przykrywała i odstawić na całą noc.
Rano ziele odcedzić. Do syropu dodać cukier.
Jeśli syrop będzie wypity w ciągu 3 dni można dać łyżkę cukru na szklankę syropu lub zastąpić cukier miodem. Jeśli natomiast chcemy syrop przechowywać dłużej poleca się dodać cukier w proporcji 2 części syropu i jedna część cukru, czyli np. na szklankę syropu, ½ szklanki cukru. Taka ilość cukru daje pewność, że syrop się nie zepsuje i dodatkowo wzmacnia jego działanie przeciwkaszlowe i powlekające..
Następnie ziele zalać ciepłą wodą (nie gorącą), tak aby całkowicie je przykrywała i odstawić na całą noc.
Rano ziele odcedzić. Do syropu dodać cukier.
Jeśli syrop będzie wypity w ciągu 3 dni można dać łyżkę cukru na szklankę syropu lub zastąpić cukier miodem. Jeśli natomiast chcemy syrop przechowywać dłużej poleca się dodać cukier w proporcji 2 części syropu i jedna część cukru, czyli np. na szklankę syropu, ½ szklanki cukru. Taka ilość cukru daje pewność, że syrop się nie zepsuje i dodatkowo wzmacnia jego działanie przeciwkaszlowe i powlekające..
Przyznam szczerze, że ja nigdy nie dałam takiej ilości cukru, raczej słodzę, tylko po to by był smaczny dla dzieci. Syropy przechowuję w lodówce do 3 miesięcy. Zwykle w tym czasie zostają zużyte i pojawiają się nowe surowce, z których syrop można przygotować..
Oczywiście zażywanie takiego syropu należy skonsultować z lekarzem, zwłaszcza przed podaniem dziecku. .
Źródło: „Ziółka i my” Irena Gumowska, Wyd. PTTK Kraj, Warszawa, 1983r.
„Ziołowe remedia. Syropy.” Ruta Kowalska, ziolawpelni.pl , 2019r..
„Ziołowe remedia. Syropy.” Ruta Kowalska, ziolawpelni.pl , 2019r..
Brak komentarzy