• HOME
  • PRZETWORY
  • CHOROBY
  • ZAMIAST CHEMII
  • JESTEM MAMĄ
    • DZIECI
    • CIĄŻA I PORÓD
  • O MNIE
  • HOME
  • PRZETWORY
  • CHOROBY
  • ZAMIAST CHEMII
  • JESTEM MAMĄ
    • DZIECI
    • CIĄŻA I PORÓD
  • O MNIE
  • HOME
  • KONTAKT
  • E-mail

Odporna.pl Odporna.pl

  • HOME
  • PRZETWORY
  • CHOROBY
  • ZAMIAST CHEMII
  • JESTEM MAMĄ
    • DZIECI
    • CIĄŻA I PORÓD
  • O MNIE
CHOROBY, ZAMIAST CHEMII

GLUTAMINIAN SODU – W POSZUKOWANIU PRAWDY cz.2

GLUTAMINIAN SODU – W POSZUKOWANIU PRAWDY cz.2

Czy glutaminian sodu jest bezpieczny?

FDA, WHO i UE uznała MSG za bezpieczny dodatek do żywności, po tym jak przeprowadzono wiele badań, które nie wykazały negatywnego wpływu niewielkiej jego ilości na zdrowie.

Jest jednak „ale”

Te same organizacje przestrzegają jednak, że duże dawki mogą być niebezpieczne. Pytania, które się nasuwają: jaka dawka dla człowieka jest bezpieczna? Ile w ciągu dnia spożywamy MSG w różnych potrawach? Trzeba podsumować jego ilość z każdej potrawy. Czy wiemy ile go jest w danym produkcie? Ponadto u każdej osoby będzie inny ten „próg bezpieczeństwa” ze względu na wiek, masę i stan zdrowia.


U niektórych już niewielka ilość w potrawie może wywołać negatywną reakcję np. w postaci bólu głowy lub kołatania serca, ale u większości ludzi taki natychmiastowy efekt nie będzie widoczny.

Problem może być bardziej złożony

Naukowcy zwracają uwagę na fakt, że substancja ta ma zdolność do kumulowania się w organizmie i po wielu latach może objawić się stanem chorobowym. Problem jest to, aby jednoznacznie powiązać fakt regularnego spożywania glutaminianu sodu z powstaniem konkretnej choroby np. Alzheimera lub nowotworu, ponieważ choroby te są bardzo złożone. Na ich powstanie wpływ ma bardzo wiele czynników.

Co dowiodły badania naukowe?

Większość badań naukowych jakie udało mi się odnaleźć orzekały, że glutaminian sodu jako dodatek do produktów spożywczych nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Niektóre nawet próbowały wyciągać korzyści zdrowotne stosowania glutaminianu np. że jest to zdrowszy zamiennik soli (a jak wiadomo sól jest źródłem minerałów potrzebnych organizmowi, dlatego musi być obecna w codziennej diecie).

Można także natrafić na badania, które ostrzegają przed negatywnymi konsekwencjami spożywania MSG. Oto konkluzje kilku z nich:
  • MSG jest kumulowany w organizmie, odkłada się latami, a efektem jego może być choroba przewlekła, np. niedoczynność tarczycy
  • Zwiększa ryzyko nadwagi i otyłości.
  • Może doprowadzić do zaburzeń hormonalnych.
  • Przyczynia się do powstawania nowotwór wątroby, zapalenie wątroby.
  • Doprowadza do uszkodzenia DNA.
  • Może być przyczyną bezpłodności żeńskiej.

Ponadto…

Glutaminian sodu zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory, głównie raka węzłów chłonnych i białaczkę. Przeprowadzono także badania, które dowiodły, że gdy komórkom nowotworowym dostarczano glutaminian sodu są one bardziej aktywne, tzn rozprzestrzeniają się i tworzą przerzuty.

W Zakładzie Fizjologii Akademii Wychowania Fizycznego w Warszawie udowodniono, że glutaminian sodu przyjmowany nawet w małych ilościach powoduje niekorzystny wpływ na przewodnictwo nerwowo – mięśniowe.

Badania na szczurach

Glutaminian monosodowy powoduje uszkodzenia podwzgórza i układu nerwowego. U szczurów, którym podawano produkty z MSG wykryto uszkodzenia mózgu. U każdego badanego szczura! W badaniach na szczurach wykazano również negatywny wpływ na siatkówkę oka, a w efekcie do utraty wzroku. Gdy MSG podawano ciężarnym szczurom, u ich dzieci nie wykształcił się prawidłowo układ nerwowy.

Komu wierzyć?

Coraz częściej słyszymy, że wiarygodność badań naukowych na dzień dzisiejszy jest mocno naciągana. Badania naukowe kosztują i to bardzo dużo. Jeśli ktoś chce przeprowadzić badania musi mieć w tym jasny cel i środki finansowe.

Niejednokrotnie jest tak, że badania są opłacana przez samych zainteresowanych, czyli w tym przypadku producentów żywności z glutaminianem. Nie będą oni wydawać swojej fortuny na to, aby pokazać ludziom, że ich produkty są szkodliwe, bo to wiązało by się ze spadkiem ich obrotów i tym samym dochodów. Dużo korzystniej jest przeprowadzić badania w taki sposób, aby wyniki pociągały za sobą wzrost sprzedaży i dochodów. Zawsze, gdy mamy do czynienia z badanami naukowymi należałoby sprawdzić kto je finansuje i jaki ma w tym interes.

Moje wnioski

Świadomość silnego oddziaływania glutaminianu sodu między innymi na mózg, komórki nerwowe i wzrok nie pozwala przechodzić mi obojętnie koło tej substancji. Na dzień dzisiejszy nie jestem w stanie przygotować posiłków dla mojej rodziny z produktów, które mają w składzie Glutaminian Monosodowy itp.

Mam wyrobiony nawyk dokładnego czytania etykiet produktów żywnościowych. Robię to za każdym razem przed zakupem. Zwłaszcza, gdy jestem zmuszona kupić kiełbasę albo wędlinę. Wielokrotnie spotkałam się z nieprzychylnym wzrokiem sprzedawczyni, w sklepie gdzie sprzedaje się wyroby mięsne na wagę kiedy poprosiłam o opakowanie ze składem. Zdarzyło mi się także wyjść ze sklepu z niczym, bo po przejrzeniu wszystkich składów nie znalazłam nic co chciałabym kupić i zjeść.

Wyjątek od reguły

Mi też zdarza się zjeść czasem coś typu fast food albo jakąś przekąskę, która ma obszerny i chemiczny skład, ale uważam, że najważniejsze jest to co jemy na co dzień. Skąd każdego dnia nasz organizm czerpie energię, jakie substancje mu dostarczamy. Czy są one wartościowe, odżywcze i zdrowe? Czy są to tylko kalorie zabijające nasz głód? Czy większość z tego pożywienia odkłada się w naszym organizmie powodując złe samopoczucie, nadwagę i choroby przewlekłe?

W pierwszej części artykułu znajdziecie inne nazwy MSG oraz zamienniki pod, którymi również kryje się wzmacniacz smaku. Nie które z tych nazw w ogóle nie kojarza się z czymś niezdrowym.
Dodano przez Odporna.pl - 18 marca 2019 - 986 Wyświetleń
Tags | chemia, glutaminian sodu, jelita, nowotwory, odporność, otyłość, wzmacniacz smaku

You Might Also Like

10 RZECZY, KTÓRE WYELIMINOWAŁAM BY WYLECZYĆ HASHIMOTO

22 listopada 2018

BLUSZCZYK KURDYBANEK – POSPOLITE ZIELE Z NIEZWYKŁĄ MOCĄ

4 czerwca 2019

MNISZEK LEKARSKI – kilka prostych przepisów

7 kwietnia 2020

Brak komentarzy

Zostaw swój komentarz.
Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Następny post
Poprzedni post

Facebook – bądź na czasie

Pobierz ZA DARMO zdrowe oraz szybkie do przygotowania przepisy na obiad.

Pobierz ZA DARMO “10 OBIADÓW
KTÓRE PRZYGOTUJESZ W 20 MINUT”

Pobierając dokument,
akceptujesz Regulamin.

Instagram

odpormania


Nasionka nagietka na przyszły rok.
#nagietek #nag

Nasionka nagietka na przyszły rok.
#nagietek #nagieteklekarski #nasiona #ogród #kwiaty #zioła #zielarstwo


Żółte patisony dojrzewają mi po 2-3 sztuki więc co nie mam innego pomysłu na ich wykorzystanie jak kiszenie. Co kilka dni wstawiam słoik i muszę przyznać że wyglądają cudnie już chce je schrupać.
......
W kuchni prawdziwe #kadrynieulozone ciągle gary, wiadra, słoiki.... 🙈😂
#patison #zoltypatison #dyniowate #przetwory #zapasy #kiszone #kiszonki #kiszenie

Wczoraj ogarnęłam swoje nalewki. Niektóre czeka
Wczoraj ogarnęłam swoje nalewki. Niektóre czekały na odcedzenie już od maja. Teraz każda ma swój opis na co u ile zażywać. Moim marzeniem jest aby w swojej spiżarce mieć domowe remedia na wszystkie dolegliwości. Rośliny są do tego cudowne bo mają szerokie spektrum działania. 
#zielarstwo #zielarka #ziolowaapteka #apteczkaodpornej #ziołolecznictwo #naturalnie #zdrowie #zdrowieznatury #roślinylecznicze #leczenieziołami #babcinemetody #zioła

Pierwsze zbiory owoców głogu w tym roku. Ale nie
Pierwsze zbiory owoców głogu w tym roku. Ale nie wszystkie już dojrzałe. Z owoców głogu przygotowuję nalewkę, która pomaga nam przy kołataniu serca, uspokaja serce i tętno. 
#głóg #owocegłogu #ziołozbiory #ziolowaapteka #apteczkaodpornej #zioła #zielarstwo #zielarka #naturalneleki

Zakochałam się w kwiatach nagietka 💚
Posiała

Zakochałam się w kwiatach nagietka 💚
Posiałam ich sporo na działce, niestety nie wyszły wszystkie ale i tak cieszą oko i dają wspaniały surowiec zielarski. 
Tym razem z kwiatów nagietka przygotowałam nalewkę. 
Kwiaty rozłożyłam na chwilę na sciereczce. Potem zblendowałam i przełożyłam do słoika. Zalałam alkoholem. Słoik opisałam i schowalam na miesiąc. 
#nagietek #nagieteklekarski #zioła #zielarstwo #zielarka #ziolowaapteka #apteczkaodpornej #nalewkaziołowa #nalewkalecznicza


Zapas zielonej pietruszki na zimę. Natkę płuczę, suszę na ręczniku i zamrażam w woreczkach albo pudełkach. Aromat do zupy daje taki jak świeża. 
#zapasynazimę #zapasy #pietruszka #zielonapietruszka #natkapietruszki #jemzielone #ekologicznie


Pokaż więcej…


Follow on Instagram


This error message is only visible to WordPress admins

Może zainteresuje Cię również…

  • CHOROBY, PRZETWORY

    POKRZYWA W DOMOWEJ APTECZCE

    5 maja 2021
  • PRZETWORY

    CHLEB CEBULOWY – prosty przepis

    15 marca 2021
  • CHOROBY

    ROŚLINA, KTÓRĄ WARTO MIEĆ W DOMU – GERANIUM

    6 marca 2021

Tagi

alergia anemia astma barszcz buraki ból gardła cebula chemia choroby serca choroby tarczycy chrzan ciąża czystek domowe przetwory duszności dżem hashimoto herbata ziołowa jak wzmocnić odporność jelita kapusta kaszel kiszenie buraków komary nalewka nowotwory ocet ocet jabłkowy oczyszczanie organizmu odporność pasożyty pomidory poród położna przetwory przetłuszczające się włosy przeziębienie przygotowanie do porodu płyn lugola syrop szkoła rodzenia wypadanie włosów wzmacnianie odporności zakwaszanie żołądka zioła

INSTAGRAM

odpormania


Bukiet babki lancetowatej 😊
Rozłożyłam na pa

Bukiet babki lancetowatej 😊
Rozłożyłam na papierze i schnie.
W zimie przyda się na napary. 
#babkalancetowata #zioła #ziołozbiory #ziołolecznictwo #zielarka #zielarstwo #napary #zapasy #herbataziolowa #suszenieziół

Dzisiaj ciachałam zioła na działce. Nie są to
Dzisiaj ciachałam zioła na działce. Nie są to ogromne ilości ale mają ogromny aromat. I wyrosły bez żadnych "wspomagaczy". Więc na pewno ubogacą moje potrawy.
#koperek 
#bazylia
#lubczyk
#nagietek
#mięta 
#szałwia

Pieczone pomidorki według przepisu @moje_tuitam s
Pieczone pomidorki według przepisu @moje_tuitam są genialne. 💚💚💚
W zeszłym roku zrobiłam na próbę 3 słoiczki i bardzo żałowałam, że tylko tyle bo poszły w mgnieniu oku, pozostawiając niedosyt. W tym roku planuję zrobić dużo więcej mam nadzieję że czas pozwoli. Na razie pierwsza partia siedzi w piekarniku. 
#pomidory #pieczonepomidory #pomidorki #przetwory #warzywa #zapasy #zapasynazimę #kuchnia #spiżarnia #panidomu #pyszności #przepis

Koperek w końcu pięknie rośnie – za czwartym po
Koperek w końcu pięknie rośnie - za czwartym podejściem 😂
Dziś część ściełam i zamroziłam. 
#koperek #ogród #warzywniak #działka #swojewarzywa #zioła #koper #zapasy #jemzdrowo #uprawy


Pokaż więcej…


Follow on Instagram


This error message is only visible to WordPress admins

 

Newsletter

 

UWAGA – ODPOWIEDZIALNOŚĆ
Informacje na tym blogu mają charakter
WYŁĄCZNIE informacyjny.
Nie zastępują profesjonalnej porady medycznej.

 

FACEBOOK

Odporna.pl

Zdrowa Strona Życia