Czy wiesz, że ten popularny chwast zwany mleczem, który jest zmorą ogrodników jest jednocześnie naszym ogromnym sprzymierzeńcem?
Mniszek lekarski to skarbnica:
- soli mineralnych– potas, żelazo, magnez, miedź, krzem, cynk,
- witamin – C i z grupy B, kwas foliowy,
- enzymów o działaniu biostymulującym,
- organicznych związków – flawonoidy, polifenolokwasy, trójterpeny, fitosterole
Stosuje się go głównie w celu wspierania odporności, wzmacniania i regenerowania organizmu, który jest np wyczerpany chorobami, antybiotykami, a nawet chemioterapią i radioterapią.
Ponadto leczy i chroni wątrobę. Wspomaga przemianę materii.
Ponadto leczy i chroni wątrobę. Wspomaga przemianę materii.
Właściwości prozdrowotne ma cała roślina, tzn liście, kwiaty, a także korzeń. Najlepiej zatem wiosną wykopywać całą, kwitnącą roślinę i ją przetwarzać. Natomiast najłatwiej dostępne są kwiaty mniszka lekarskiego, więc poniżej podaję kilka sposobów ich wykorzystania.
Kwiaty mniszka są na wyciągnięcie ręki, wystarczy znaleźć „czyste” miejsce i poświęcić kilka minut na nazbieranie kwiatów. Dla małych dzieci to świetna zabawa. Moje dzieci z uśmiechem nazbierały cały kosz kwiatów, a potem chętnie pomagały przygotowywać mi syrop i miód.
Kwiaty mniszka są na wyciągnięcie ręki, wystarczy znaleźć „czyste” miejsce i poświęcić kilka minut na nazbieranie kwiatów. Dla małych dzieci to świetna zabawa. Moje dzieci z uśmiechem nazbierały cały kosz kwiatów, a potem chętnie pomagały przygotowywać mi syrop i miód.
Po zebraniu kwiatów zostawiam je na minimum godzinę na białej ściereczce na balkonie, aby wszystkie robaczki sobie z nich wyszły.
NALEWKA Z MNISZKA LEKARSKIEGO
- 70g kwiatów mniszka lekarskiego
- 0,7l wódki 40%
- 5-6 łyżek miodu
Świeżo zebrane kwiaty mlecza wkładamy do słoika i zalewamy wódką.
Odstawiamy w ciemne miejsce na 3 tygodnie, ale codziennie trzeba ją mieszać.
Po 3 tygodniach kwiaty odcedzamy a do alkoholu dodajemy 5-6 łyżek miodu i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia miodu.
Potem już tylko uzbroić się w cierpliwość ponieważ im dłużej nalewka leży tym jest lepsza;) u nas pewnie wytrzyma koło miesiąca zanim zaczniemy ją stosować.
Odstawiamy w ciemne miejsce na 3 tygodnie, ale codziennie trzeba ją mieszać.
Po 3 tygodniach kwiaty odcedzamy a do alkoholu dodajemy 5-6 łyżek miodu i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia miodu.
Potem już tylko uzbroić się w cierpliwość ponieważ im dłużej nalewka leży tym jest lepsza;) u nas pewnie wytrzyma koło miesiąca zanim zaczniemy ją stosować.
SYROP Z MNISZKA LEKARSKIEGO
- Kwiaty mniszka lekarskiego
- Cukier
- Woda
Do wyparzonego słoika wsypujemy na przemian kwiaty i cukier tak by powstały warstwy. Górna warstwa to cukier.
Nie można szczędzić cukru, żeby wytworzył się syrop i żeby się nie zepsuł.
Następnie całość zalewamy ciepłą przygotowaną wodą (Nie wrzątkiem). Ja na 1,5 słoik wlałam ½ szklanki wody. Chodzi o to by, łatwiej wytworzył się syrop, ale nie został nadmiernie rozcieńczony.
Wymieszać i odstawić na 5-7 dni.
Codziennie trzeba mieszać aby cukier się rozpuścił.
Po tym czasie kwiaty odcedzić, a syrop wlać do butelek.
Syrop przechowywać w lodówce. Spokojnie może leżeć kilka miesięcy w chłodnym miejscu, ponieważ cukier służy tu jako konserwant.
Nie można szczędzić cukru, żeby wytworzył się syrop i żeby się nie zepsuł.
Następnie całość zalewamy ciepłą przygotowaną wodą (Nie wrzątkiem). Ja na 1,5 słoik wlałam ½ szklanki wody. Chodzi o to by, łatwiej wytworzył się syrop, ale nie został nadmiernie rozcieńczony.
Wymieszać i odstawić na 5-7 dni.
Codziennie trzeba mieszać aby cukier się rozpuścił.
Po tym czasie kwiaty odcedzić, a syrop wlać do butelek.
Syrop przechowywać w lodówce. Spokojnie może leżeć kilka miesięcy w chłodnym miejscu, ponieważ cukier służy tu jako konserwant.
MIÓD Z MNISZKA LEKARSKIEGO
- 50g kwiatów mlecza
- 3/4 szkl. miodu (ja użyłam lipowego)
Do szklanego słoika wsypujemy kwiaty.
Następnie zalewamy miodem. Musiałam wcześniej ten miód trochę roztopić w kąpieli wodnej, uważając aby się nie podgrzał, by nie stracić jego cennych składników. Potem te kwiaty z miodem dokładnie mieszamy i trochę ugniatamy, by wydobyć z kwiatów wszystko co najlepsze.
Teraz miód musi leżakować minimum tydzień, najlepiej dwa tygodnie. Codziennie trzeba go mieszać, a po tym czasie przecedzić. Jeśli chcemy go długo przechowywać to najlepiej w lodówce.
Następnie zalewamy miodem. Musiałam wcześniej ten miód trochę roztopić w kąpieli wodnej, uważając aby się nie podgrzał, by nie stracić jego cennych składników. Potem te kwiaty z miodem dokładnie mieszamy i trochę ugniatamy, by wydobyć z kwiatów wszystko co najlepsze.
Teraz miód musi leżakować minimum tydzień, najlepiej dwa tygodnie. Codziennie trzeba go mieszać, a po tym czasie przecedzić. Jeśli chcemy go długo przechowywać to najlepiej w lodówce.
Kwiaty po odcedzeniu syropu i miodu przelewam jeszcze wodą – płuczę je, aby odzyskać z nich jak najwięcej. Wodę tą wypijamy tego samego dnia. Można dodać cytrynę i miętę. Woda ta jest naprawdę aromatyczna i wartościowa.
1 Komentarz
Fajny ale nas uczula 🙁