Na blogu możecie już znaleźć przepis na kiszone buraki i barszcz z kiszonych buraków. Dzisiaj dzielę się z Wami sprawdzonymi przepisami na sałatki z buraków, takie na zimę do słoików.
Przepisy pochodzą z książki Zbigniewa Nowaka „Leki z klasztornej spiżarni”. Poniższe sałatki z buraków robię dla mojej rodziny już od kilku lat, są smaczne, zdrowe i trwałe – mogą leżeć cały rok w spiżarce i wciąż smakują jak świeże.
Swoją drogą polecam serie jego książek „Z tradycji Ojca Klimuszko”, które są pełne ciekawych przepisów na wykorzystanie warzyw, owoców i ziół, które nas otaczają.
Zalety przetworów z burakami:
- są źródłem witamin, pierwiastków i błonnika,
- pektyny zawarte w poniższych przetworach wspomagają pracę jelit,
- pomagają przy zaparciach,
- mogą obniżać ciśnienie tętnicze,
- zawierają substancję, które w badaniach wykazały właściwości przeciwnowotworowe,
- odtruwają przewód pokarmowy z toksyn i szkodliwych metabolitów,
- są pomocne przy miażdżycy,
- są wskazane dla osób z nadwagą,
Buraczki z jabłkami
Składniki:
- 5 kg buraków
- 1,5 kg jabłek – najlepiej kwaśnych
- 3 łyżki octu winnego
Wykonanie:
- Buraczki umyć dokładnie, odciąć końce i pokroić na duże kawałki.
- Wstawić do nagrzanego piekarniki ok 180 stopni i piec do miękkości ok 2 godziny.
- Buraki ostudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Jabłka umyć, obrać i również zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- W emaliowanym garnku lub misce wymieszać buraki z jabłkami i z octem winnym.
- Przełożyć do słoików, zostawiając puste 3 cm od góry.
- Pasteryzować 30 minut.
Autor poleca by przed podaniem buraki przyprawić np. pieprzem czy kminkiem, dodać olej i podgrzać. My zawsze jemy jako dodatek do obiadu prosto ze słoika. Są one delikatne, lekko słodkie i wg nas bardzo smaczne. Właśnie dzięki połączeniu z jabłkiem stają się soczyste i słodkie, więc są chętnie jedzone przez dzieci.
Buraczki z marchewką siostry Anieli
Składniki:
- 3 kg buraków
- 0,5 kg cebuli
- 0,5 kg marchewki
- 0,5 szklanki cukru (ja daje mniej)
- 2 szklanki wody
- sok z połowy cytryny
- sól do smaku
Wykonanie:
- Buraczki umyć dokładnie, odciąć końce i pokroić na duże kawałki.
- Wstawić do nagrzanego piekarniki ok 180 stopni i piec do miękkości ok 2 godziny.
- Buraki ostudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę obrać i pokroić w niedużą kostkę.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Warzywa wymieszać w emaliowanym garnku.
- Zagotować wodę z cukrem i dodać sok z cytryny i sól.
- Zalewą zalać warzywa i zostawić na około godzinę.
- Przełożyć do słoików i pasteryzować 20 minut.
Takie buraczki są nieco ostrzejsze dzięki cebuli. Można również się pokusić o dodanie pieprzu, wtedy smak będzie jeszcze bardziej wyrazisty. Oczywiście buraki zafarbują marchewkę i cebulę, tak, że są nie do odróżnienia w gotowych słoikach. Akurat u nas jest to duży plus, ponieważ Córka nie lubi cebuli i wszędzie ją znajdzie, oprócz sałatki z burakami.
Po co takie sałatki?
* Taka sałatka może być dodatkiem do obiadu mięsnego jak i wegetariańskiego.
* Nawet samodzielnie może stanowić lekki posiłek.
* Sałatka jest prosta do zrobienia
* Stanowi ważny element zdrowego żywienia w zimie, kiedy brakuje świeżych polskich warzyw.
Brak komentarzy