Na początku chciałabym wyjaśnić jaka jest różnica między pigwowcem i pigwą, bo często te owoce są ze sobą mylone i nazwy używane wymiennie. Przyznaję, że nie dawno sama nie widziałam, że to dwa różne owoce.
Pigwowiec jest ciernistym krzewem, a owoce są małe, raczej okrągłe i bardzo twarde, tak że kroi się je z dużą trudnością. Owoce mają kolor żółty, z pomarańczowo-czerwonymi „rumieńcami”. Pachnie słodko i przyjemnie, a w smaku jest niesamowicie kwaśne, do tego stopnia, że ja nie jestem w stanie zjeść plasterka surowego owocu pigwowca.
Pigwa jest drzewem, wielkościowo podobnym do jabłoni. Owoce pigwy są wiele większe niż pigwowca. Kształtem przypominają gruszkę. Nie są tak twarde jak pigwowiec, kroi się je bez problemu. Owoce pigwy mają żółty kolor i bardzo ładnie pachną. W smaku są lekko kwaśne, spokojnie można go zjeść na surowo.
Właściwości owoców pigwowca
- zawierają dużą ilość witaminy C, która dzięki obecności bioflawonoidów jest dość trwała w trakcie przechowywania i przetwarzania,
- są bogate w minerały: żelazo, magnez, sód, miedź, cynk i fosfor,
- mają dużą zawartość błonnika, w tym pektyn,
- dzięki temu oczyszczają jelita i poprawiają metabolizm,
- działają przeciwzapalnie, przeciwbólowo, przeciwskurczowo i przeciwbakteryjnie,
- działają ochronnie na wątrobę,
- są pomocne przy chorobie Parkinsona i chorobach żołądka,
- badania pokazały, że mają zdolność hamowanie rozwoju komórek nowotworowych.
Owoce pigwowca można używać jako zamiennik cytryny, np. do herbaty, do koktajli i drinków. Można je suszyć, mrozić lub wykorzystać do robienia przetworów.
Sok z owoców pigwowca
Składniki:
- owoce pigwowca
- cukier
Wykonanie:
- Owoce umyć i pokroić w cienkie plasterki.
- Oddzielić pestki od owoców – pestek nie wyrzucać można z nich zrobić np. nalewkę.
- W dużym słoiku ułożyć warstwę owoców i posypać cukrem.
- Znów ułożyć warstwę owoców i zasypać cukrem, powtarzać, aż zapełni się słoik lub skończą owoce.
- Odstawić słoik na około tydzień w ciepłe miejsce (u mnie stoi na blacie w kuchni).
- Sok odcedzić – owoców nie wyrzucać, można zrobić z nich dżem.
- Sok można zagotować w garnku i gorący przelać do słoiczków lub zimny wlać do słoików i pasteryzować słoiki w kąpieli wodnej 15-20 minut.
Dżem z owoców pigwowca
Składniki:
- owoce pozostałe po zlaniu soku
- woda
Wykonanie:
- Owoce przełożyć do garnka.
- Zalać wrzątkiem, tak by były przykryte.
- Gotować na małym ogniu, aż owoce zmiękną.
- Owoce odcedzić – wodę wypić, a owoce przecierać przez sito.
- Przetartą masę przełożyć do słoików i pasteryzować w kąpieli wodnej 20 minut.
Krojenie owoców i pigwowca oraz wybieranie z nich pestek nie należy do szybkich i przyjemnych prac. Trzeba uważać na palce, bo owoce są naprawdę twarde i łatwo o skaleczenie przy krojeniu.
Natomiast dalsze tworzenie soku jest proste i nie wymaga wiele pracy.
Natomiast dalsze tworzenie soku jest proste i nie wymaga wiele pracy.
Kolejnym etapem, za którym nie przepadam jest przecieranie ugotowanych owoców przez sito. Jest to żmudna i czasochłonna praca. Przyznaję, że u nas mój Mąż się tym zajmuje.
Natomiast efekt końcowy wynagradza czas i energię zużyte w trakcie przygotowywania.
Natomiast efekt końcowy wynagradza czas i energię zużyte w trakcie przygotowywania.
Wkrótce wpis z przepisem na nalewkę z owoców pigwowca i pestek pigwowca.
Brak komentarzy