Warto mieć w swojej spiżarce domowy przecier pomidorowy, by móc również w zimie cieszyć się smakiem dojrzałych i aromatycznych pomidorów. Przyznam się szczerze, że z braku czasu skróciłam mocno plan przygotowania przecieru pomidorowego. Nie obieram pomidorów ze skórki i nie przecieram przez sito, dzięki temu przecier ma więcej wartościowych składników i nic się nie marnuję.
Składniki:
- 5 kg pomidorów, ja używam malinowych
- 1 łyżka soli – opcjonalnie
Sposób przygotowania:
- Pomidory umyć i wyciąć zielone miejsce po ogonku.
- Pokroić pomidory na ćwiartki, bądź ósemki jak pomidor duży.
- Pokrojone pomidory gotować na średnim ogniu około godziny, czasami zamieszać.
- Jak pomidory są już „rozgotowane” zblendować je na gładką masę.
- Posolić przecier i zagotować.
- Jeśli chcemy uzyskać gęstszy przecier należy gotować go, aż część wody odparuje.
- Zagotowany przecier przekładać do słoików, zakręcić i stawiać do góry nogami, aż wystygnie.
Po wystygnięciu sprawdzić czy wszystkie zakrętki są wklęsłe. To znaczy, że słoiki są szczelnie zamknięte i nie wymagają już pasteryzacji. Gotowe słoiki z przecierem można przechowywać w chłodnym miejscu (spiżarka, piwnica) nawet rok.
Do czego można wykorzystać taki przecier:
- Pić jako sok pomidorowy
- Zrobić zupę pomidorową – zagotować 0,2l bulionu i dodać 1l przecieru, doprawić i podawać z ryżem, makaronem lub innym ulubionym dodatkiem
- Zrobić sos pomidorowy – na patelni zeszklić cebulę i czosnek, wlać przecier, gotować aż część wody odparuje, żeby był gęstszy i doprawić
- Sos pomidorowy można wykorzystać do mięsa, makaronu, ryżu, zapiekanek, gołąbków
2 komentarze
Tak przygotowane pomidory na zime traca zupelnie witamine C . Kazde zagotowanie pomidora zwieksza co prawda zawartosc likopenu 2 a nawet 3 krotnie ale blyskawicznie zabija witamine C. Nadmiar pomidorow nalezy tylko zblendowac w mixerze zagrzac do temperatury 88 stopni na 15 minut i ponalewac do plastiowych torebek przeznaczonych do zamrazania, nastepnie wlozyc do zamrazarki.
Dziękuję bardzo za komentarz. Twój sposób jest bardzo ciekawy, ale niestety mam mało miejsca w zamrażarce. Być może w moich przecierach nie ma już witaminy C, ale i tak używam ich do gotowania zupy lub jako sos do drugiego dania. Nie traktuję mojego przecieru jako źródła witaminy C. Do tego celu świeże owoce i warzywa są dużo lepsze. Pozdrawiam serdecznie.