Październik to miesiąc kiszenia kapusty. W moim domu są to już zwykle ostatnie przetwory jakie robię przed nadejściem zimy. Najbardziej czasochłonne jest szatkowanie kapusty. Do szatkowania możecie używać noża, obieraczki do warzyw bądź tarki.
Kapusta w naszej kuchni ma szczególne znaczenie, wspiera nasze jelita, wzmacnia odporność i oczyszcza organizm. Tutaj znajdziecie więcej informacji o jej wartościowych składnikach i znaczeniu dla zdrowia. Znajdziecie tam także, przepis na obiad z wykorzystaniem kiszonej kapusty.
Myślę, że nie muszę Cię przekonywać, że własna kiszona kapusta jest o niebo lepsza od tej ze sklepu. Producenci często dodają do niej ocet, cukier i konserwanty. Więc jeśli chcecie kupić czytajcie dokładnie skład.
![](https://odporna.pl/wp-content/uploads/2018/05/14.05.2018.fot6_.jpg)
Przepis na kiszoną kapustę
Składniki:
- kapusta biała 10 kg
- sól 15-20 dag
Przygotowanie:
- Kapustę poszatkować i przekładać do dużej miski, najlepiej emaliowanej.
- Kapustę posypać solą i dokładnie wymieszać.
- Odstawić na kilka godzin, może być na całą noc.
- Jeszcze raz całość wymieszać i przekładać do słoików.
- Kapustę trzeba mocno uciskać w słoiku, można do tego użyć tłuczka do ziemniaków, są też specjalne tłuczki do kapusty.
- Słoiki szczelnie zamknąć i przez około 5 dni trzymać w ciepłym miejscu, a następnie przenieść do zimnego, gdzie mogą leżeć całą zimę.
Z 10 kg kapusty wychodzi około 6-7 słoików litrowych. W trakcie leżakowania w ciepłym miejscu ze słoików będzie wyciekać woda – sok z kapusty, dlatego pod słoiki trzeba coś podłożyć. Ja zwykle kładę grubą ścierkę, która wchłania wyciekający sok.
![](https://odporna.pl/wp-content/uploads/2018/10/white-cabbage-1393859_960_720.jpg)
Surówka do obiadu
Kiszona kapusta to także świetny dodatek do obiadu. Najcenniejsza jest ta jedzona na surowo, bez obróbki termicznej. Dlatego warto wykonać z niej prostą i zdrową surówkę.
Składniki:
- ½ litrowego słoika kapusty kiszonej
- 2 średnie marchewki
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek/oleju lnianego
- pieprz mielony
Przygotowanie:
- Cebulę pokroić w małą kostkę i przełożyć do miski, można lekko posolić, żeby zmiękła.
- Kapustę odcisnąć z soku i pokroić na mniejsze kawałki. Sok nie wylewamy, tylko wypijamy.
- Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach.
- Wszystkie warzywa (cebula, kapusta, marchewka) wymieszać w misce.
- Doprawić pieprzem, dodać oliwę i dokładnie wymieszać.
Brak komentarzy