Październik to miesiąc kiszenia kapusty. W moim domu są to już zwykle ostatnie przetwory jakie robię przed nadejściem zimy. Najbardziej czasochłonne jest szatkowanie kapusty. Do szatkowania możecie używać noża, obieraczki do warzyw bądź tarki.
Kapusta w naszej kuchni ma szczególne znaczenie, wspiera nasze jelita, wzmacnia odporność i oczyszcza organizm. Tutaj znajdziecie więcej informacji o jej wartościowych składnikach i znaczeniu dla zdrowia. Znajdziecie tam także, przepis na obiad z wykorzystaniem kiszonej kapusty.
Myślę, że nie muszę Cię przekonywać, że własna kiszona kapusta jest o niebo lepsza od tej ze sklepu. Producenci często dodają do niej ocet, cukier i konserwanty. Więc jeśli chcecie kupić czytajcie dokładnie skład.
Przepis na kiszoną kapustę
Składniki:
- kapusta biała 10 kg
- sól 15-20 dag
Przygotowanie:
- Kapustę poszatkować i przekładać do dużej miski, najlepiej emaliowanej.
- Kapustę posypać solą i dokładnie wymieszać.
- Odstawić na kilka godzin, może być na całą noc.
- Jeszcze raz całość wymieszać i przekładać do słoików.
- Kapustę trzeba mocno uciskać w słoiku, można do tego użyć tłuczka do ziemniaków, są też specjalne tłuczki do kapusty.
- Słoiki szczelnie zamknąć i przez około 5 dni trzymać w ciepłym miejscu, a następnie przenieść do zimnego, gdzie mogą leżeć całą zimę.
Z 10 kg kapusty wychodzi około 6-7 słoików litrowych. W trakcie leżakowania w ciepłym miejscu ze słoików będzie wyciekać woda – sok z kapusty, dlatego pod słoiki trzeba coś podłożyć. Ja zwykle kładę grubą ścierkę, która wchłania wyciekający sok.
Surówka do obiadu
Kiszona kapusta to także świetny dodatek do obiadu. Najcenniejsza jest ta jedzona na surowo, bez obróbki termicznej. Dlatego warto wykonać z niej prostą i zdrową surówkę.
Składniki:
- ½ litrowego słoika kapusty kiszonej
- 2 średnie marchewki
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek/oleju lnianego
- pieprz mielony
Przygotowanie:
- Cebulę pokroić w małą kostkę i przełożyć do miski, można lekko posolić, żeby zmiękła.
- Kapustę odcisnąć z soku i pokroić na mniejsze kawałki. Sok nie wylewamy, tylko wypijamy.
- Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach.
- Wszystkie warzywa (cebula, kapusta, marchewka) wymieszać w misce.
- Doprawić pieprzem, dodać oliwę i dokładnie wymieszać.
Brak komentarzy