Co roku końcem czerwca przygotowuję nalewkę z zielonych orzechów. Jest bardzo szybka i łatwa do wykonania. Ale nie dlatego ją przygotowuję.
Orzechówka, bo tak powszechnie się ją nazywa ekspresowo przynosi ulgę w problemach trawiennych, gdy boli nas żołądek, gdy zjedliśmy za dużo lub coś nieświeżego. Kilkakrotnie sama się o tym przekonałam jak szybko i dobrze działa. Sięgam po nią, np. przy mdłościach lub „bulgotaniu” w brzuchy, wtedy ratuje mnie przed nagłą wizytą w toalecie. Naprawdę po kilku minutach od spożycia orzechówki dolegliwości mijają.
Warto ją mieć w swojej spiżarce, jest u mnie jedną z najważniejszych nalewek leczniczych. Przygotowana według poniższego przepisu jest skuteczna i smaczna. Na samym dole możecie także obejrzeć krótką relację jak przygotowuję swoją nalewkę.
Zielone orzechy zawierają:
- garbniki – oczyszczają jelita z toksyn, działają ściągająco
- kwasy organiczne
- olejek eteryczny
- juglon – działa silnie antybakteryjnie, antygrzybiczo, antywirusowo oraz przeciwpasożytniczo, przeciwpróchniczo i jest cytotoksyczny
- dużo witaminy C
- witaminy A, B1, P i E
- żelazo, kobalt
Na co stosować orzechówkę?
- na zatrucia, przeciw biegunce
- na pasożyty, grzyby i bakterie
- przy problemach jelitowych, żołądkowych
- w stanach zapalnych jamy ustnej
- zewnętrzne na liszaje, egzemy, trudno gojące się rany
PRZEPIS NA ORZECHÓWKĘ
Składniki:
- 13 zielonych orzechów
- 0,5 litra alkoholu 60%
- 5 goździków
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
potrzebne po miesiącu:
- ¾ szklanki miodu lub cukru
- 1 szklaka wody
Przygotowanie:
1. Orzechy umyć i pokroić (warto założyć rękawiczki, ponieważ orzechy mocno farbują dłonie)
2. Do szklanego słoika o poj. 0,9l wrzucić orzechy, goździki, gałkę i kardamon
3. Zalać wszystko alkoholem
4. Słoik zakręcić i odstawić na miesiąc w ciemne miejsce
5. Co kilka dni trzeba słoikiem potrząsnąć
2. Do szklanego słoika o poj. 0,9l wrzucić orzechy, goździki, gałkę i kardamon
3. Zalać wszystko alkoholem
4. Słoik zakręcić i odstawić na miesiąc w ciemne miejsce
5. Co kilka dni trzeba słoikiem potrząsnąć
Po miesiącu:
6. W letniej wodzie rozpuścić miód
7. Nalewkę odcedzić i połączyć z syropem
8. Odstawić na kilka miesięcy
7. Nalewkę odcedzić i połączyć z syropem
8. Odstawić na kilka miesięcy
Najtrudniejsze w tym przepisie jest oczekiwanie, aż nalewka będzie gotowa do spożycia. Na szczęście ja mam jeszcze zapasy z zeszłego roku, więc mogę sięgać po nią przy dolegliwościach żołądkowych podczas, gdy nowa się tworzy.
Brak komentarzy