Mój dziadek ma za domem wspaniały ogródek, pełen ekologicznych warzyw i owoców. Zawsze obdarza mnie tym, co aktualnie jest dojrzałe i gotowe do jedzenia bądź przetworów. W tym roku już od wczesnego lata dostawałam dorodne cukinie. Uwielbiamy w domu cukinie, więc średnio raz w tygodniu było na obiad coś z cukinii. Zupa, sałatka, cukinia faszerowana, cukinia zapiekana, placki z cukinii.
Gdy skończyły mi się już pomysły na obiad, stwierdziłam, że trzeba jakoś to warzywo przechować na zimę, by za jakiś czas znów móc się cieszyć jego smakiem i walorami zdrowotnymi. Od razu przyszedł mi do głowy pomysł, aby cukinię ukisić. Kiszenie jest procesem naturalnym i powoduje wzrost wartościowych substancji w warzywie. Kiszenie cukinii nie wymaga dużego nakładu pracy i czasu , co przy dwójce małych dzieci jest dość kluczowym czynnikiem.
Kiszona cukinia
przepis na słoik o pojemności 1l
Składniki:
- cukinia 0,5kg
- sól 0,5 łyżki
- ziele angielskie 3-5 ziarenek
- liście laurowe 2-3 sztuki
- czosnek 1-3 ząbki
- woda 0,5l
Przygotowanie:
- Cukinię przekroić na pół i wydrążyć środek.
- Pokroić cukinie w cienkie, długie słupki, najlepiej takie jak długość słoika.
- Do słoika ułożyć pionowo cukinie.
- Dołożyć ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe i czosnek.
- Wodę wymieszać z solą.
- Słoiki zalać wodą i szczelnie zamknąć
- Przez około 5 dni słoiki trzymać w ciepłym miejscu np. w kuchni, a następnie przechowywać w zimnym np. w spiżarce, gdzie mogą leżeć nawet całą zimę.
Do kiszenia możecie używać słoiki różnej wielkości. Należy wtedy odpowiednio zmodyfikować ilość przypraw, wody i soli. Zawsze zasada jest taka, że na 1 litr wody należy dodać 1 łyżkę soli.
Przyprawy możecie oczywiście dobierać wg własnych upodobań. Zachęcam do eksperymentowania i szukania własnych smaków. Poza składnikami podanymi w przepisie możecie dodać inne ulubione przyprawy. W moim zamyśle było uzyskać kiszoną cukinię delikatną, a zarazem lekko ostrą.
Kiszoną cukinię można jeść jako przekąskę, dodatek do kanapki bądź sałatki.
Świetnie nada się do przygotowania zupy krem z dodatkiem ziemniaka, selera i świeżego czosnku. Słupki kiszonej cukinii można zapiekać w naczyniu żaroodpornym, z mięsem i z ulubionym sosem,
Świetnie nada się do przygotowania zupy krem z dodatkiem ziemniaka, selera i świeżego czosnku. Słupki kiszonej cukinii można zapiekać w naczyniu żaroodpornym, z mięsem i z ulubionym sosem,
Kiszona cukinia może być też smacznym dodatkiem do tradycyjnego obiadu, zamiast surówki.
Kiszona cukinia jest niskokaloryczna, łatwo przyswajalna i przyjemnie chrupie, więc śmiało polecam osobom, które lubią coś podjadać między posiłkami.
Brak komentarzy