Domowy sok do słoików można zrobić z różnych owoców, można także łączyć owoce. W naszej spiżarce są już gotowe soki z truskawek, czereśni i sok z wiśni. I właśnie na przykładzie owoców wiśni zaprezentuje Wam jak ja przygotowuje swój sok z owoców. Używam do tego celu sokownika.
Potrzebne produkty:
- sokownik parowy
- owoce wiśni – w moim sokowniku mieści się około 5kg owoców
- cukier 0,5kg na 1litr soku
Przygotowanie soku
- Zebrane owoce wiśni, opłukać w zimnej wodzie i przełożyć do sokownika.
- Gotować na małym ogniu przez ok 3 godziny (trzeba kontrolować stan owoców, jeśli wydaję się nadal soczyste to przedłużyć czas gotowania)
- Do uzyskanego soku dodać cukier, na 1 litr soku 0,5kg cukru
- Cukier rozpuścić i całość zagotować
- Przelewać do umytych i wyparzonych słoików (jeśli macie zmywarkę to wystarczy mycie w temperaturze ponad 70 stopni)
- Słoiki zakręcić i ułożyć do góry nogami.
Gdy słoiki z sokiem ostygną, można je odwracać i sprawdzić czy wszystkie słoiki są szczelnie zamknięte, tzn czy zakrętka jest wklęsła. Jeśli któryś słoik nie został szczelnie zamknięty, można poddać go pasteryzacji, ale ja zwykle zostawiam go w lodówce do szybkiego wypicia.
Ilość cukru można dowolnie zwiększać lub zmniejszać, np do soku ze słodkich truskawek dałam połowę mniej cukru niż do wiśni.
Słoiki z sokiem przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Brak komentarzy