• HOME
  • PRZETWORY
  • CHOROBY
  • ZAMIAST CHEMII
  • JESTEM MAMĄ
    • DZIECI
    • CIĄŻA I PORÓD
  • O MNIE
  • HOME
  • PRZETWORY
  • CHOROBY
  • ZAMIAST CHEMII
  • JESTEM MAMĄ
    • DZIECI
    • CIĄŻA I PORÓD
  • O MNIE
  • HOME
  • KONTAKT
  • E-mail

Odporna.pl Odporna.pl

  • HOME
  • PRZETWORY
  • CHOROBY
  • ZAMIAST CHEMII
  • JESTEM MAMĄ
    • DZIECI
    • CIĄŻA I PORÓD
  • O MNIE
CHOROBY, ZAMIAST CHEMII

GLUTAMINIAN SODU – W POSZUKOWANIU PRAWDY cz.1

GLUTAMINIAN SODU – W POSZUKOWANIU PRAWDY cz.1
Jest taka reklama, która powiada, że to cudo podkreśli smak każdej Twojej potrawy. A każda matka i żona marzy, żeby potrawa była smaczna. Aby rodzina i goście zajadali się z wypiekami na twarzy i chwalili umiejętności gospodyni. Więc czemu by nie sięgać po ten wynalazek?

Glutaminian sodu to sztucznie wytwarzany wzmacniacz smaku. Stosuje się go w celu wydobycia i wzmocnienia smaku produktów spożywczych i potraw.
Niektórzy mówią, że wszystko się da zjeść z keczupem. A tak naprawdę chodzi o dobry wzmacniacz smaku. Glutaminian sprawdza się w tej roli doskonale.

W organizmie występuje glutaminian, który jest jednym z najważniejszych neuroprzekaźników w mózgu. Gdy dostarczymy sztuczny glutaminian sodu stężenie neuroprzekaźnika wzrasta i dochodzi do nadmiernego pobudzenia neuronów. To z kolei może doprowadzić do obumierania komórek nerwowych. To jeden z wielu zarzutów wobec glutaminianu sodu (ang. MSG – monosodium glutamate).

Objawy po zjedzeniu dużej ilości MSG:

  • ból głowy
  • zawroty głowy
  • ucisk w klatce piersiowej
  • drętwienie ciała
  • osłabienie, omdlenie
  • zaburzenie rytmu serca, kołatania
  • uderzenie gorąca
  • nadmierne pocenie
  • reakcje stresowe
  • bóle żołądka
  • podwyższone ciśnienie krwi
  • trudności w koncentracji

Inne nazwy glutaminianu sodu

Prawda, że teraz już nie jest tak smacznie. Kontrowersje wokół jego bezpieczeństwa trwają już od wielu lat. Grono ludzi już nie chce kupować produktów z nim w składzie, więc producenci używają różnych nazw oraz jego zamienników. Może się zdarzyć tak, że na opakowaniu będzie wielki napis „bez glutaminianu sodu” ale w zamian w składzie będzie produkt pochodny. Poniżej znajdziecie przydatną listę nazw, które świadczą o tym, że w produkcie znajduje się sztuczny wzmacniacz smaku.

Glutaminian sodu w czystej postaci jest wyszczególniany na etykiecie pod różnymi nazwami:
  • E621 – glutaminian monosodowy
  • glutaminian
  • MSG – monosodium glutamate

Jeśli nie jest on w czystej postaci wtedy na etykiecie pojawia się pod innymi nazwami:
  • E620 – kwas glutaminowy
  • E622 – glutaminian monopotasowy
  • E623 – diglutaminian wapnia
  • E624 – glutaminian monoamonowy
  • E625 – diglutaminian magnezu
  • ekstrakt z drożdży
  • autolizowane drożdże
  • produkt hydrolizy białek (hydrolizowane białko)
  • substancja wzmacniająca smak i zapach
  • teksturowane proteiny
  • ekstrakt słodowy
  • kazeinian sodu
  • autolizowane proteiny drożdżowe
  • hydrolizowana kukurydza
  • maltodekstryna
  • aromat naturalny

Gdzie jest najczęściej dodawany Glutaminian sodu:

Używa się go chętnie w miejscach serwujących fast foody, kuchnię orientalną i w restauracjach. Można by powiedzieć, że jest dodawany do wszystkich produktów spożywczych wysoko przetworzonych. Wybierając gotowe produkty w supermarkecie trzeba się niejednokrotnie uzbroić w cierpliwość, aby znaleźć produkty bez jego dodatku.

Tym bardziej, że jak widzicie wyżej nazw jest wiele, a większość z nich brzmi niewinnie. Ostatnio mój Mąż spędził sporo czasu przy stoisku ze śledziami, aby znaleźć gotową potrawę w słoiku bez wzmacniacza smaku.

Spotkamy go głównie w:
  • zupach w proszku,
  • sosach w proszku,
  • kostkach rosołowych,
  • mieszankach przypraw,
  • wyrobach mięsnych – kiełbasa, parówki,
  • pasztetach,
  • konserwach,
  • czipsach i innych słonych przekąskach,
  • daniach gotowych w słoikach,

Smak uzależnia

Codziennie stosowanie sztucznych wzmacniaczy smaków, powoduje, że potraw bez nich wydaję się nam niesmaczne, niedoprawione i po prostu nie mamy ochoty ich zjeść. Można to nazwać uzależnieniem od smaku jaki wywołują sztuczne wzmacniacze.

Jest to szczególnie niebezpieczne w przypadku dzieci, które dopiero uczą się jeść nowe potrawy, poznają nowe smaki. U dzieci kształtują się nawyki żywieniowe, które wypływają na dalsze życie. Jeśli od początku będziemy ich przyzwyczajać do intensywnych smaków, trudno im będzie cieszyć się naturalnymi potrawami.

Przejście na naturalne smaki, niewzmacniane sztucznie może być trudne. Może minąć trochę czasu za nim na nowo przywyknie się do naturalnych przypraw i do innych smaków.

Drugą pułapką takich „smacznych” potraw jest fakt, że zakłócają one naturalny system najadania się. Powodują uczucie coraz większej chęci jedzenia ich. Zamiast sytości czujemy apetyt na kolejną porcję. Często można tego doświadczyć na przykładzie słonych przekąsek. Niby jesteśmy najedzenie, ale z przyjemnością sięgamy po kolejnego chrupka lub czipsa.

Jak żyć bez MSG?

Podobno się da, właściwie wiem to z autopsji. Przede wszystkim czytam uważnie etykiety kupowanych produktów. Codziennie przygotowuję sama (czasem mój Mąż) posiłki dla moje rodziny, w miarę możliwości ze świeżych produktów. W sezonie robię przetwory na zimę. Szukam dostępów do swojskich wyrobów. Jako przekąski między posiłkami wybieramy owoce, warzywa i orzechy.

Do podkreślenia smaku i aromatu potraw używam ziół, do których w dzisiejszych czasach mamy bardzo łatwy dostęp. Łatwo możemy kupić nawet przyprawy, które rosną w odległych krainach. Ja bardzo lubuję się w naszych staropolskich przyprawach jak sól, pieprz, kminek, majeranek, lubczyk, cząber. Np do przygotowania zup nie szczędzę świeżych warzyw: cebula, czosnek, marchew, seler, pietruszka.

Pewnie, że trzeba się przy tym bardziej natrudzić. Ale zanim wybierzecie łatwiejsze rozwiązania zapoznajcie się z ich konsekwencjami.

Jakie zagrożenia niesie za sobą codzienne spożywanie MSG opisuję w drugiej części postu. Znajdziecie tam różne doniesienia naukowe oraz wyniki badań na szczurach. Dowiecie się także, co na temat tego dodatku do żywności twierdzi WHO, FDA i Unia Europejska.
Dodano przez Odporna.pl - 12 marca 2019 - 1625 Wyświetleń
Tags | choroby serca, glutaminian sodu, mózg, naturalne przyprawy, nowotwory, otyłość, układ nerwowy, wzmacniacz smaku

You Might Also Like

DOMOWY CHLEB Z PRADAWNYCH ZBÓŻ – ORKISZ, PŁASKURKA, SAMOPSZA

13 maja 2019

GLUTAMINIAN SODU – W POSZUKOWANIU PRAWDY cz.2

18 marca 2019

RAKOTWÓRCZA PODŁOGA

13 grudnia 2018

Brak komentarzy

Zostaw swój komentarz.
Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Następny post
Poprzedni post

Facebook – bądź na czasie

Pobierz ZA DARMO zdrowe oraz szybkie do przygotowania przepisy na obiad.

Pobierz ZA DARMO “10 OBIADÓW
KTÓRE PRZYGOTUJESZ W 20 MINUT”

Pobierając dokument,
akceptujesz Regulamin.

Instagram

odpormania


Nasionka nagietka na przyszły rok.
#nagietek #nag

Nasionka nagietka na przyszły rok.
#nagietek #nagieteklekarski #nasiona #ogród #kwiaty #zioła #zielarstwo


Żółte patisony dojrzewają mi po 2-3 sztuki więc co nie mam innego pomysłu na ich wykorzystanie jak kiszenie. Co kilka dni wstawiam słoik i muszę przyznać że wyglądają cudnie już chce je schrupać.
......
W kuchni prawdziwe #kadrynieulozone ciągle gary, wiadra, słoiki.... 🙈😂
#patison #zoltypatison #dyniowate #przetwory #zapasy #kiszone #kiszonki #kiszenie

Wczoraj ogarnęłam swoje nalewki. Niektóre czeka
Wczoraj ogarnęłam swoje nalewki. Niektóre czekały na odcedzenie już od maja. Teraz każda ma swój opis na co u ile zażywać. Moim marzeniem jest aby w swojej spiżarce mieć domowe remedia na wszystkie dolegliwości. Rośliny są do tego cudowne bo mają szerokie spektrum działania. 
#zielarstwo #zielarka #ziolowaapteka #apteczkaodpornej #ziołolecznictwo #naturalnie #zdrowie #zdrowieznatury #roślinylecznicze #leczenieziołami #babcinemetody #zioła

Pierwsze zbiory owoców głogu w tym roku. Ale nie
Pierwsze zbiory owoców głogu w tym roku. Ale nie wszystkie już dojrzałe. Z owoców głogu przygotowuję nalewkę, która pomaga nam przy kołataniu serca, uspokaja serce i tętno. 
#głóg #owocegłogu #ziołozbiory #ziolowaapteka #apteczkaodpornej #zioła #zielarstwo #zielarka #naturalneleki

Zakochałam się w kwiatach nagietka 💚
Posiała

Zakochałam się w kwiatach nagietka 💚
Posiałam ich sporo na działce, niestety nie wyszły wszystkie ale i tak cieszą oko i dają wspaniały surowiec zielarski. 
Tym razem z kwiatów nagietka przygotowałam nalewkę. 
Kwiaty rozłożyłam na chwilę na sciereczce. Potem zblendowałam i przełożyłam do słoika. Zalałam alkoholem. Słoik opisałam i schowalam na miesiąc. 
#nagietek #nagieteklekarski #zioła #zielarstwo #zielarka #ziolowaapteka #apteczkaodpornej #nalewkaziołowa #nalewkalecznicza


Zapas zielonej pietruszki na zimę. Natkę płuczę, suszę na ręczniku i zamrażam w woreczkach albo pudełkach. Aromat do zupy daje taki jak świeża. 
#zapasynazimę #zapasy #pietruszka #zielonapietruszka #natkapietruszki #jemzielone #ekologicznie


Pokaż więcej…


Follow on Instagram


This error message is only visible to WordPress admins

Może zainteresuje Cię również…

  • CHOROBY, PRZETWORY

    POKRZYWA W DOMOWEJ APTECZCE

    5 maja 2021
  • PRZETWORY

    CHLEB CEBULOWY – prosty przepis

    15 marca 2021
  • CHOROBY

    ROŚLINA, KTÓRĄ WARTO MIEĆ W DOMU – GERANIUM

    6 marca 2021

Tagi

alergia anemia astma barszcz buraki ból gardła cebula chemia choroby serca choroby tarczycy chrzan ciąża czystek domowe przetwory duszności dżem hashimoto herbata ziołowa jak wzmocnić odporność jelita kapusta kaszel kiszenie buraków komary nalewka nowotwory ocet ocet jabłkowy oczyszczanie organizmu odporność pasożyty pomidory poród położna przetwory przetłuszczające się włosy przeziębienie przygotowanie do porodu płyn lugola syrop szkoła rodzenia wypadanie włosów wzmacnianie odporności zakwaszanie żołądka zioła

INSTAGRAM

odpormania


Bukiet babki lancetowatej 😊
Rozłożyłam na pa

Bukiet babki lancetowatej 😊
Rozłożyłam na papierze i schnie.
W zimie przyda się na napary. 
#babkalancetowata #zioła #ziołozbiory #ziołolecznictwo #zielarka #zielarstwo #napary #zapasy #herbataziolowa #suszenieziół

Dzisiaj ciachałam zioła na działce. Nie są to
Dzisiaj ciachałam zioła na działce. Nie są to ogromne ilości ale mają ogromny aromat. I wyrosły bez żadnych "wspomagaczy". Więc na pewno ubogacą moje potrawy.
#koperek 
#bazylia
#lubczyk
#nagietek
#mięta 
#szałwia

Pieczone pomidorki według przepisu @moje_tuitam s
Pieczone pomidorki według przepisu @moje_tuitam są genialne. 💚💚💚
W zeszłym roku zrobiłam na próbę 3 słoiczki i bardzo żałowałam, że tylko tyle bo poszły w mgnieniu oku, pozostawiając niedosyt. W tym roku planuję zrobić dużo więcej mam nadzieję że czas pozwoli. Na razie pierwsza partia siedzi w piekarniku. 
#pomidory #pieczonepomidory #pomidorki #przetwory #warzywa #zapasy #zapasynazimę #kuchnia #spiżarnia #panidomu #pyszności #przepis

Koperek w końcu pięknie rośnie – za czwartym po
Koperek w końcu pięknie rośnie - za czwartym podejściem 😂
Dziś część ściełam i zamroziłam. 
#koperek #ogród #warzywniak #działka #swojewarzywa #zioła #koper #zapasy #jemzdrowo #uprawy


Pokaż więcej…


Follow on Instagram


This error message is only visible to WordPress admins

 

Newsletter

 

UWAGA – ODPOWIEDZIALNOŚĆ
Informacje na tym blogu mają charakter
WYŁĄCZNIE informacyjny.
Nie zastępują profesjonalnej porady medycznej.

 

FACEBOOK

Odporna.pl

Zdrowa Strona Życia